LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poseban oblik etnografskog istraživanja

Zadarski studenti ponovno organiziraju filmski festival

Studenti etnologije i antroplogije Sveučilišta u Zadru s udrugom ANTROPOP ponovno organiziraju filmski festival. Cilj je okupiti studente na inernacionalnoj razini i upoznati ih s posebnim oblikom etnografskog istraživanja.

Studenti etnologije i antroplogije Sveučilišta u Zadru s udrugom ANTROPOP ponovno organiziraju filmski festival. Cilj je okupiti studente na inernacionalnoj razini i upoznati ih s posebnim oblikom etnografskog istraživanja.

Ove se godine po treći put održava Studentski etnografski filmski festival u Zadru. SEF želi upoznati studente s etnografskim filmom, tj. posebnim oblikom etnografskog istraživanja ostvarenog i prezentiranog kroz upotrebu vizualnih medija, a organiziraju ga studenti etnologije i antropologije Sveučilišta u Zadru, u suradnji sa udrugom ANTROPOP.

Riječ je o festivalu koji daje priliku studentima da predstave svoja istraživanja i promišljanja o vizualnom mediju. Jedan je od rijetkih koji se bave etnografskim filmom u regiji, a da pritom daje prednost studentima, koji uglavnom nemaju velika financijska sredstva za rad, ili sredstva uopće. Na taj način, kreira se prostor za komunikaciju te kreativno i znanstveno izražavanje lišeno visokih produkcijskih očekivanja. Budući da je festival zamišljen kao projekt koji će okupiti studente na internacionalnoj razini, očekujemo da će pridonijeti povezivanju studenata iz različitih krajeva svijeta i samim tim širenju različitih ideja.

Kroz prethodne dvije godine dobili su mnoštvo filmova iz svih krajeva svijeta. Prvu godinu održavanja festivala uvjerljivu pobjedu odnijeli su studenti sa Sveučilišta u Beogradu s filmovima Crossroads of culture (nagrada publike) i The spring in summer (nagrada stručnog žirija), koji su izabrani između ukupno 17 prikazanih filmova iz pet zemalja. Slijedeće godine prikazali su 22 filma, a titulu najboljeg odnijela je Lana Askari sam svojim filmom Haraka Baraka. Posebno priznanje od strane žirija dobili su filmovi sarajevske produkcije Škole kreativnih dokumentarnih filmova u sklopu Pravo Ljudski Film Festival.

Želja za ovakvim događanjem ne jenjava. Potreba studenata za stjecanjem znanja van same predavaonice, u neformalnoj atmosferi uz upotrebu različitih medija, vodi ovaj festival sve dalje. Ovog puta će radionicu filma voditi poznati dokumentarist Želimir Gvardiol. Tijekom festivala, u goste će doći zanimljivi predavači koji će prisutne uputiti u svijet vizualne antropologije, a uz večernje projekcije filmova imat će priliku zaviriti u druge kulture i običaje iz cijelog svijeta.

Pozvani ste se pridružiti stvaranju festivala. Inicijativu može podržati stvaranjem svog filma ili samo dolaskom. SEF možete pratiti na službenoj mrežnoj stranici ili na Facebook stranici.

FOTO: FACEBOOK