LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prva ekološka akcija u Hrvatskoj

Zadarski studenti i učenici sudjelovali su u akciji čišćenja Dugog otoka

„Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je pokazati kako bi se obala mogla automatizirano čistiti, uz pomoć robota i umjetne inteligencije, ali i kako se prikupljeni otpad može ponovno upotrijebiti", ističe jedan od organizatora akcije.

„Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je pokazati kako bi se obala mogla automatizirano čistiti, uz pomoć robota i umjetne inteligencije, ali i kako se prikupljeni otpad može ponovno upotrijebiti", ističe jedan od organizatora akcije.

Sveučilište u Zadru ovaj je vikend okupilo studente Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, Odjela za geografiju te Odjela za ekologiju, agronomiju i avakulturu. Zajedno s učenicima Osnovne škole Petar Lorini u Salima i djelatnicima trgovina Müller u Zadru sudjelovali su u akciji čišćenja uvale Most na Dugom otoku, piše Zadarski portal.

Zajedničkim snagama izvukli su čak tisuću kilograma otpada, a akciji su pomogli i ronioci ronilačkog kluba KPA Zadar. Akciju je organiziralo više udruga i ustanova, a međunarodna fondacija „Save the ocean. Wearthechange, MBRC the ocean“, osigurala je novčanu potporu.
 

Akcije diljem svijeta, a uskoro i Hrvatske

 

MBRC posjeduje tim od čak četiri tisuće sakupljača otpada i volontera koji organiziraju čišćenje svaki dan diljem svijeta, a za prvu ekološku akciju u Hrvatskoj odabran je Dugi otok. Uskoro će se održati i akcije u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku i Krku, prema MBRC-u.

Volonteri su se ovaj put posvetili sjevernom dijelu otoka na kojemu nije bilo nikakvih ekoloških akcija zadnjih nekoliko godina.
 

„Akciji je pristupilo sedamdesetak volontera, od čega oko 20 ronilaca, koji su čistili podmorje i morsku obalu. Iako se na prvi pogled činilo da nema puno plastike, u nekoliko sati prikupili smo pun kamion komunalnog društva, odnosno oko jedne tone otpada“, ističe jedan od organizatora akcije Dejan Kosić za Zadarski portal.


Osim volontera, čistili su i mještani Veloga Rata, Polja i Verunića u Kampu Kargita te su uvelike pridonijeli osiguravanju čistog i nezagađenog okoliša Dugog otoka.
 

„Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je pokazati kako bi se obala mogla automatizirano čistiti, uz pomoć robota i umjetne inteligencije, ali i kako se prikupljeni otpad može ponovno upotrijebiti. Od plastike prikupljene s plaža proizvodimo plastične kante koje darujemo školama i vrtićima za ponovno prikupljanje otpada, od polietilena lowdensity proizvodimo nove vreće za prikupljanje otpada, a polietilena highdensity kašete koje također koristimo u akcijama poput ove“, rekao je Kosić.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA