LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravo na smještaj

Zadarski student izveo performans kako bi naglasio muke studenata sa pronalaženjem adekvatnog smještaja

„Ne postoji student koji dolazi studirati u Zadar koji nema problema sa smještajem".

„Ne postoji student koji dolazi studirati u Zadar koji nema problema sa smještajem".

Zadrani su pokrenuli inicijativu da se bivša zgrada „Socijalnog“ koja se prodaje radije pretvori u studentski dom. Ovu inicijativu podržao je i student Sveučilišta u Zadru Juraj Šantorić. Ispred zgrade bivšeg „Socijalnog“ izveo je performans pod nazivom „Pravo na studentski smještaj“, a pomogla mu je i kolegica Žaklina Rados.

FOTO: Screenshot, Facebook objava


Ovim performansom htio je istaknuti muke koji studenti prolaze prilikom traženja smještaja u Zadru. U intervjuu za Zadarski list rekao je nešto više o pozadini svojeg performansa.
 

„Ne postoji student koji dolazi studirati u Zadar koji nema problema sa smještajem, od preskupih cijena, do toga da svake godine gubi svoj smještaj 30. lipnja, iako ispitni rokovi traju do 15. srpnja, do toga da smještaj u rujnu uopće ne postoji na toj mapi, premda u tom mjesecu studenti rješavaju sve zaostatke u ispitima, a često ih imaju“, rekao je Juraj za Zadarski list.


I sam je za vrijeme studiranja stanovao u privatnom smještaju koji mu nije bilo lako pronaći.
 

„I meni je smještaj bio problematičan kroz moje godine studiranja u Zadru. Evo i zbog obrane završnog rada sam sada došao na nekoliko dana do Zadra u kojem sam smještaj za to kratko razdoblje pronašao vrlo teško“, požalio se student.


Nadalje ističe kako sa svojim cimerima nikada nije uspio ostati u istom stanu kao prethodne akademske godine, a ponekad se potraga za adekvatnim smještajem produljila i do polovice listopada.
 

„Mi izvanzadarski studenti se svake godine suočavamo s time da dok traju ispitni rokovi u lipnju i početkom srpnja još ne znamo hoćemo li moći i ujesen ostati u unajmljenom stanu, jer to ni stanodavci tada ne znaju. Tek u drugoj polovici ljeta stanodavci znaju precizno dokad su im turisti bukirali i onda dadu oglas za iznajmljivanje stana“, kaže Juraj.


Smatra kako je upravo odnos stanodavaca prema studentima najveći problem pri pronalasku smještaja tijekom akademske godine koja je kod stanodavaca uvijek skraćena zbog turističke sezone.
 

„Ipak, moram reći kako ocjenjujem problematičnim skraćivanje akademske godine zbog turizma, što doživljavam na način da znanost degradiramo zbog turista koji imaju više novca od studenata“, zaključuje student.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA