LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci konferencije u organizaciji Udruge ZAMISLI

Za sudjelovanje u projektima mobilnosti osobama s invaliditetom potrebna pomoć dviju do pet osoba!

Kao osobe s različitim vrstama invaliditeta, čiji su izazovi u mobilnosti vrlo različiti, govornici su se usuglasili da je ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u projektima mobilnosti bez pomoći asistenta – nemoguće.

Kao osobe s različitim vrstama invaliditeta, čiji su izazovi u mobilnosti vrlo različiti, govornici su se usuglasili da je ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u projektima mobilnosti bez pomoći asistenta – nemoguće.

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli 3. prosinca održala je konferenciju Izazovi u mobilnosti mladih osoba s invaliditetom. Tema je događaja bila osiguravanje podrške mladima s invaliditetom u svakodnevnom životu.

– Mobilnost se možda isprva ne čini kao važan dio života mladih s invaliditetom, no aktivno sudjelovanje u razmjenama i međunarodnim projektima i mladima s invaliditetom, baš kao i svim ostalim mladima, osigurava stjecanje dodatnih znanja, razvoj vještina i promjenu životne perspektive. – ističu organizatori.

Izazove s kojima su se susretali prilikom sudjelovanja na međunarodnim razmjenama mladih i konferencijama opisali su: Ivona Šeparović, Melani Boris, Nevena Zubčić, Fabijan Ferara, Lara Grojzdek i Gordana Glibo. Lara Grojzdek prezentacijom je predstavila sve razloge zbog kojih ne putuje te zaključila:

– Zbog svega navedenog lakše mi je samu sebe uvjeriti da ne volim putovanja!

Iznoseći svoja iskustva, Ivona Šeparović spomenula je nekoliko stvari koje su bitne za pozitivna iskustva s putovanja osobe s invaliditetom te je naglasila:

– Onih 10 prekrasnih minuta na središnjem teniskom terenu u Wimbledonu nitko mi ne bi mogao opisati.

Kao osobe s različitim vrstama invaliditeta, čiji su izazovi u mobilnosti vrlo različiti, govornici su se usuglasili da je ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u projektima mobilnosti bez pomoći asistenta – nemoguće. Štoviše, njihove priče pokazuju da im je, sukladno realnim potrebama koje imaju, potrebna asistencija nekoliko osoba, jer pomoć trebaju prije, za vrijeme i poslije sudjelovanja u određenoj aktivnosti.

U drugom dijelu konferencije panelisti su pokušali definirati koliko sati asistencije osobe s invaliditetom dnevno trebaju tijekom mobilnosti. Zaključeno je da bi im trebala biti osigurana pomoć dviju do pet osoba tijekom projekta koji traje 7 dana.

– Zaključke iznesene na konferenciji Udruga Zamisli objedinit će i pismeno dostaviti nadležnim institucijama, uključujući i Europsku komisiju, kako bismo potaknuli sustavno rješavanje izazova i ravnopravno uključivanje mladih osoba s invaliditetom u projekte mobilnosti. – napomenuli su organizatori.

FOTO: UDRUGA ZAMISLI