LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Vlada napokon usvojila novi prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova; čeka se saborska procedura i izjednačavanje prava redovnih i izvanrednih studenata

Nakon velikog nezadovoljstva Hrvatskog studentskog zbora i brojnih studenata izazvanog otežanom realizacijom procesa donošenja dugoočekivanog Zakona o studentskim poslovima, koja se trebala dogoditi još na početku godine, Vlada je u saborsku proceduru napokon uputila novi Zakon kojim će se svim hrvatskim studentima ubuduće omogućiti rad preko studentskog ugovora.

Nakon velikog nezadovoljstva Hrvatskog studentskog zbora i brojnih studenata izazvanog otežanom realizacijom procesa donošenja dugoočekivanog Zakona o studentskim poslovima, koja se trebala dogoditi još na početku godine, Vlada je u saborsku proceduru napokon uputila novi Zakon kojim će se svim hrvatskim studentima ubuduće omogućiti rad preko studentskog ugovora.

Tisuće i tisuće hrvatskih studenata, koji su i više nego dovoljno vremena proveli čekajući na izradu i usvajanje novog Zakona o studentskom radu, napokon mogu odahnuti jer stižu izrazito važne vijesti koje brojni pripadnici studentske populacije već mjesecima, pa čak i godinama, nestrpljivo priželjkuju. Naime, Vlada Republike Hrvatske na svojoj je 99. sjednici pod točkom 2. dnevnog reda usvojila dugoočekivani Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova.

Sa sjednice koja se održala u srijedu, 30. svibnja, Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova kojim se svim hrvatskim studentima, neovisno o njihovom redovnom ili izvanrednom studentskom statusu, omogućava rad preko studentskog ugovora. Isto tako novim se Zakonom detaljno definiraju obveze naručitelja posla i posrednika kao i prava samih studenata, a uvodi se i inspekcijski nadzor kako bi se spriječila eventualna zlouporaba takvog oblika rada. 

Kako ističe ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ove su mjere važne jer ima jako puno studenata koji, da bi uopće mogli studirati, rade preko Student servisa. Također, ministrica u svome priopćenju navodi kako se ovim zakonom uređuje područje koje je trenutačno regulirano zastarjelim Pravilnikom iz 1996. godine  Predloženim se zakonom tako uspostavlja kvalitetan mehanizam kontrole obavljanja studentskih poslova, uređuje se sustav zaštite studenata, definiraju se uvjeti i način zaključivanja ugovora, kao i obveze naručitelja posla te korištenje naknade za posredovanje. Dugo priželjkivanim zakonom propisuju se i prekršajne odredbe, odnosno novčane kazne posrednicima i naručiteljima posla, ali i zaštitne mjere posrednicima, naručiteljima posla i izvođačima za kršenje odredbi zakona.

Usvajanjem Zakona provest će se mjera uvođenja strogog inspekcijskog nadzora koji će provoditi tijela državne uprave nadležna za nadzor propisa o radu. Glavni cilj inspekcije bit će usmjeren na sprječavanje zlouporabe studentskog rada, a da je ovakav oblik kontrole i više nego potreban, govori sama činjenica da zarada od obavljanja studentskih poslova iznosi čak više od milijardu kuna na godinu. Nacrtom prijedloga zakona definiraju se i obveze naručitelja posla uključujući pravo na uvećanje naknade za obavljeni posao prema propisanim uvjetima, osiguranje sigurnih uvjeta za obavljanje posla, zaštitu dostojanstva izvođača i pravo na plaćeni odmor. Predlaže se i uvođenje minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova po satu koja se izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u RH prema posebnome propisu podijeli sa 160.

U svojoj izjavi ministrica Divjak naglašava kako se predloženim zakonom omogućava zaštita studenata i njihovih prava te se zlouporaba studentskog rada sprječava  jasno definiranim obvezama posrednika u zapošljavanju studenata – studentskih centara koji će ubuduće morati točno evidentirati tko radi, gdje radi, pod kojim uvjetima, tko ostvaruje primitak… Ova mjera ujedno znači da će se voditi evidencije o studentskom radu koji ni na koji način neće smjeti konkurirati radu stalnih zaposlenika. Primjerice, to bi značilo da se rad studenata neće moći koristiti na radnim mjestima gdje se nekome prije toga unatrag šest mjeseci dalo otkaz, a isto tako nitko neće smjeti dobiti otkaz zbog zapošljavanja studenta. Kako sada stvari stoje, usvoji li Hrvatski sabor novi Zakon o obavljanju studentskih poslova, svi će hrvatski studenti koji nisu u radnom odnosu imati pravo na rad posredstvom studentskih servisa. 

Podsjetimo, još je u studenom prošle godine otvoreno javno savjetovanje o Nacrtu Zakona o obavljanju studentskih poslova koje je odavno i završilo, a novi je Zakon već trebao ući u saborsku proceduru i stupiti na snagu s prvim danom 2018. godine To se, nažalost, nije dogodilo. Potaknut takvim nepovoljnim razvojem događaja, nezadovoljan očitim kašnjenjem i samim načinom realizacije očekivanih planova, Hrvatski je studentski zbor posljednjih mjeseci aktivno radio na poduzimanju konkretnih koraka i mjera s ciljem ubrzanja procesa donošenja novog Zakona o obavljanju studentskih poslova. HSZ je tako ostao ustrajan i odlučan u svojim namjerama te je vršio pritisak na institucije i vlast, a i sami su studenti prethodnih mjeseci i tjedana izražavali veliku potporu naporima članova HSZ-a da se napokon donese i prihvati novi Zakon kojim bi se usvojile kvalitetne mjere za regulaciju rada, kako redovnih, tako i izvanrednih studenata kojima je dosad bilo zabranjeno obavljati poslove preko studentskih ugovora. 

FOTO: PIXABAY