LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet u Zagrebu

Višemjesečna kriza ne jenjava: Smijenjen v.d. dekana FFZG-a i svi članovi Senata

Natpolovičnom većinom Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu izglasalo je smjenu vršitelja dužnosti dekana Željka Holjevca, kao i smjenu svih članova Senata.

Natpolovičnom većinom Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu izglasalo je smjenu vršitelja dužnosti dekana Željka Holjevca, kao i smjenu svih članova Senata.

Drama na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dobila je svoj nastavak nakon višemjesečne krize koja ne jenjava. Tako je danas u 11 sati počela izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća. Natpolovičnom većinom Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu izglasalo je smjenu vršitelja dužnosti dekana Željka Holjevca, kao i smjenu svih članova Senata.

Sjednica je počela tek nakon što je utvrđen kvorum. Naime, na sjednici Vijeća je od ukupno 89 članova bilo prisutno 60 profesora i studenata. Također, profesori koji su sudjelovali na sjednici Vijeća poručili su da bi i bez razriješenih članova iz Studentskog zbora imali kvorum, pa tako i dovoljan broj glasova za ovaj potez.

Na dnevnom redu bili su legalnost imenovanja vršitelja dužnosti pojedinih prodekana, legalnost razrješenja pojedinih članova uprave, Studentski zbor i ine odluke upravljanja Filozofskim fakultetom. Nadalje, Fakultetsko vijeće na mjesto vršitelja dužnosti dekana predložilo je bivšeg dekana Nevena Budaka, s obzirom na to da ima upravljačko iskustvo kao bivši dekan. Što se sad već bivšeg vršitelja dužnosti dekana Željka Holjevca tiče, on tvrdi da je Vijeće nelegalno.

No, medijima se obratio profesor Dean Duda, koji je kazao kako je pokrenut postupak za imenovanje novog dekana te da je moguće da Fakultetsko vijeće odluku donese na ovaj način, budući da Statut ovo rješenje i propisuje kada nema demokratske volje da se situacija razriješi.

Službenu izjavu za javnost Inicijative članova i zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta u Zagrebu u povodu prve izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta prenosimo u cijelosti:

Budući da višemjesečna kriza upravljanja Filozofskim fakultetom – izazvana nizom protustatutarnih i nezakonitih odluka koje su demokratsko upravljanje našom ustanovom pretvorile u institucionalno nasilje i samovolju pojedinaca – prijeti potpunom blokadom funkcioniranja Filozofskog fakulteta, članovi Vijeća Filozofskog fakulteta na temelju pozitivnih pravnih propisa i uvriježene akademske prakse, održali su danas 21. studenog 2016. prvu izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća.

Dovedeni u situaciju da zbog opstrukcije v. d. dekana sami aktivno poduzmemo korake potrebne za razrješenje krize upravljanja, članovi Vijeća u skladu s meritornim mišljenjem pravnih stručnjaka, pravnim mišljenjem Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, kao i na temelju gotovo tri stotine potpisa koji izražavaju volju nastavnika Filozofskog fakulteta, učinili su sve potrebne proceduralne korake da se ovom sjednicom napokon uspostavi normalno funkcioniranje Filozofskog fakulteta.

Stoga zainteresiranu akademsku i širu javnost, kolegice i kolege s Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu, kao i studentice i studente obavještavamo da je na 1. izvanrednoj sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta, u prisutnosti 60 od 89 članova Vijeća, u demokratskoj atmosferi i s osjećajem iznimne odgovornosti za funkcioniranje naše ustanove odlučeno sljedeće:

1. da Vijeće usvaja Deklaraciju o upravljanju Filozofskim fakultetom kojom se određuje pravni okvir i sadržaj kojim se omogućuje razrješenje višemjesečne krize upravljanja

2. da Vijeće FF-a razrješuje Željka Holjevca funkcije v. d. dekana Filozofskog fakulteta zbog opstrukcije rada Vijeća, odluka koje su produbile krizu upravljanja i prijetnji kaznenim progonom što ih je uputio članovima Vijeća

3. da Vijeće FF-a Senatu Sveučilišta u Zagrebu,  kao izraz demokratske volje članova Vijeća i zaposlenika Filozofskog fakulteta, predlaže novog v. d. dekana, prof. dr. Nevena Budaka, i traži hitno očitovanje i potvrdu predloženog kandidata

4.  da je Vijeće izglasalo opoziv dosadašnjim članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu koji su u tom tijelu predstavljali Filozofski fakultet i izabralo nove koji će točno,  pravodobno i istinito informirati  članove Senata o stanju na Filozofskom fakultetu

5. da Vijeće FF pokreće postupak izbora novog dekana prema uvriježenoj proceduri propisanoj Statutom FF-a

6.  da je Vijeće FF-a raspravilo i izglasalo sve točke dnevnog reda vezane uz uobičajene akademske poslove (povjerenstva, izvještaji, napredovanja, organizacija nastave itd.) koje već treći mjesec čekaju zbog nezapamćene krize i opstrukcije procesa odlučivanja na Filozofskom fakultetu.

Sve navedene točke izglasane su kvalificiranom većinom u skladu sa Statutom Filozofskog Fakulteta. Zahvaljujemo svim kolegicama i kolegama koji su se odazvali na današnju sjednicu.

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću FF-a.