LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Anketa portala EduCentar

Više od polovice ispitanika preferira vizualnu metodu učenja

Portal EduCentar istražio je koje metode učenja ispitanici preferiraju. Čak 54 posto ispitanika prilikom učenja koristi vizualne metode, dok samo njih 10 posto koristi auditivne metode učenja.

Portal EduCentar istražio je koje metode učenja ispitanici preferiraju. Čak 54 posto ispitanika prilikom učenja koristi vizualne metode, dok samo njih 10 posto koristi auditivne metode učenja.

U anketi provedenoj na više od 360 ispitanika portal EduCentar istražio je koje metode učenja ispitanici najviše preferiraju. Anketa se sastojala samo od jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

Više od polovice ispitanika istaknulo je kako prilikom učenja preferira vizualne metode, što znači da uče gledanjem i moraju vidjeti određenu stvar kako bi je zapamtili. Ističu kako se kasnije sjete izgleda sadržaja učenja, gdje je što i koje su informacije ondje navedene. Također, navode i da „moraju imati sliku u glavi kako bi znali o čemu misle i govore". Slažu se da je učenje napamet velika greška i opterećenje učenicima i studentima.

  Vizualna sam osoba. Ne znam nazive ulica, ali ću ih prepoznati po određenim fizičkim karakteristikama, pogotovo ako sam tamo bila samo jednom. Isto vrijedi i za osobe. – pojasnila je jedna ispitanica što za nju znači vizualna metoda učenja.

Čak 32 posto ispitanika prilikom učenja koristi kinestetičke metode učenja; uče ponavljajući glasno, izvodeći različite pokrete, hodajući. Oni koji koriste ovu metodu smatraju da je najbolja jer je na taj način najlakše zapamtiti, a posebno ističu da „ako pamtimo vizualno, lako možemo zaboraviti neke detalje, a auditivna metoda nije učinkovita jer se najmanje pamti slušajući". Dio ispitanika navodi i glasno ponavljanje kao učinkovitu metodu pamćenja.

Jedan dio uči i pamti po sluhu, njih 10 posto. Najviše ističu slušanje gradiva na računalu. Ova metoda posebno je popularna u zadnje vrijeme zbog različitih online programa koji nude velike mogućnosti učenja.

Najmanji dio prilikom učenja koristi druge metode, najčešće kombinaciju navedenih metoda. Radi se o 4 posto ispitanih.

 Kombiniram auditivnu i vizualnu metodu  slušajući druge kako pričaju o određenoj temi stvaram slike u glavi. – kaže ispitanik.

Nekolicina navodi da ima fotografsko pamćenje, odnosno skenira tekst i pamti gdje se što nalazi u knjizi. Ispitanici nerijetko ističu i zapisivanje kao jako dobru metodu učenja pa tako navode da su zapisivanje, slušanje na satu i ponavljanje najbolja kombinacija.

FOTO: NYCPRGIRLS.COM