LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski projekti

Više od 70 FKIT-ovaca udruženih u jednu sekciju marljivo popularizira znanost među mladima

Zbog zanemarivanja mlađih generacija u popularizaciji znanosti, studenti članovi sekcije SSHDKI pokrenuli su projekt kojim će održavati različite znanstveno-edukativne radionice namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Zbog zanemarivanja mlađih generacija u popularizaciji znanosti, studenti članovi sekcije SSHDKI pokrenuli su projekt kojim će održavati različite znanstveno-edukativne radionice namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Studentska sekcija Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (SSHDKI) jedina je sekcija studenata kemijskog inženjerstva u Hrvatskoj, a i u Europi. Poprilično aktivna udruga danas broji više od 70 članova, više od 20 uspješno provedenih projekata, dva kongresa (Studentski kongres o HIV-u i Studentski kongres o karcinomu) te prvu konferenciju na engleskom jeziku (First conference of European clean energy transition).

Neki od njenih projekata koji se provode tijekom cijele godine jesu znanstveno-popularni časopis Reaktor ideja koji sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Boje inženjerstva. Upravo taj drugi projekt postoji od samog osnutka sekcije, od 2017. godine, a započeli su ga entuzijastični studenti FKIT-a. Cilj je bila popularizacija znanosti među mladima koji zanemaruju njezin značaj:

– Riječ boje u nazivu radionica označava šarolikost u znanstvenim disciplinama i dobnim skupinama koje sudjeluju i time stvaraju širi spektar znanja iz različitih područja znanosti. Misija je pokazati kako znanost može biti zabavna i zanimljiva, poticati najmlađe generacije na daljnje istraživanje i širiti ljubav prema kemiji i ostalim sferama znanosti. Znanstveno-edukativne radionice smatraju se vrlo važnim oblikom edukacije učenika, ali i segmentom dodatnog usavršavanja studenata u okviru razvoja govorničkih i komunikacijskih vještina, kao i timskog rada. – ističe Antonija Karakaš, voditeljica projekta. 

Trenutačno 26 članova udruge radi na projektu Boje inženjerstva te posjećuje osnovne i srednje škole u kojima provode pokuse i sudjeluju na brojnim znanstvenim manifestacijama diljem Hrvatske. Dokaz su njihove izvrsnosti i uspješnosti Dekanova nagrada za akademsku godinu 2018/2019. te Rektorova nagrada za akademsku godinu 2019/2020. Ovo je dodatna motivacija studentima koji unatoč aktualnoj pandemiji žele njegovati i poticati zanimaciju za znanost među mlađim generacijama.

Iako je epidemiološka situacija nepovoljna, ovim je studentima ona bila izazov koji su uspješno premostili jer su ipak uspjeli organizirati i provesti radionice, iako u nešto drugačijem stilu. Učenici X. gimnazije Ivan Supek iz Zagreba u dvama su navratima izrađivali prirodnu kozmetiku, na što je škola pozitivno reagirala. Cilj im je početi s provođenjem radionica uživo, poštujući pritom sve epidemiološke mjere, u osnovnim i srednjim školama koje pokažu zanimanje za temu, odnosno projekt. 


FOTO: Dan za znanost u Koprivnici 2019. godine, SSHDKI

– Ispunjava nas što svoju ljubav prema kemiji možemo prenijeti na mlađe generacije i želimo im pokazati da se i oni na neki način mogu baviti kemijom. Iza svake radionice stoji dobra organizacija. Potrebno je izvjesno vrijeme kako bismo se dobro pripremili, pokuse moramo isprobati, te osmisliti najprihvatljiviji način kako objasniti kemijske promjene koje se događaju na način da ih učenici osnovnih i srednjih škola mogu razumjeti. Svi članovi Boja inženjerstva ulažu jako velik trud i svoje slobodno vrijeme kako bi prenijeli ljubav prema kemiji na mlađe generacije. – ispričala je Lana Crnac, jedna od sudionica u projektu.

Učitelji i profesori, učenici i studenti koje zanimaju znanstvena područja te šira javnost uopće prihvatili su ovaj projekt kao važnu novinu u svijetu znanosti, a kako bi udruga opravdala svoju potpunu posvećenost određenim znanstvenim područjima i kvalitetu u radu, odlučila je pokrenuti YouTube kanal na kojemu se nedjeljom objavljuju snimke pokusa s teorijskim objašnjenjem. Naravno, tu je i Instagram na kojemu postoje od siječnja prošle godine. Tamo, naime, pratitelje očekuju različiti sadržaji: od zanimljivih činjenica do kvizova kojima pratitelji mogu provjeriti ili obnoviti svoje znanje. 
 

Cilj je udruge u bližoj budućnosti održati i tzv. Znanstveni dan na FKIT-u u svibnju koji bi bio namijenjen srednjoškolcima koji nisu imali priliku biti u laboratoriju, naravno, uvijek s naglaskom na zainteresiranima za kemiju. Osim izvođenja eksperimenata, kažu Antonija i Lana, sudionici će biti upoznati s izradom prirodne kozmetike te će im pripremiti zabavne i interaktivne igre kako bi atmosfera biti opuštenija. U Tehničkom muzeju ove se godine, također u svibnju, održava Festival znanosti na kojem će Udruga sudjelovati sa svojim projektom. Najavili su još nekoliko projekata, poput Breaking bad, Inovation&you i Business weeka, a detalje će pravovremeno pustiti u javnost.
FOTO: SSHDKI