LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PODRŠKA MLADIM ZNANSTVENICAMA

Više od 50 posto doktorata znanosti dobivaju žene, ali i dalje ih ima manje u tijelima koja donose odluke

Četiri mlade znanstvenice primile su prestižne stipendije od 5000 eura u sklopu Nacionalnog programa „Za žene u znanosti” te je tako istaknut njihov izuzetan doprinos znanstvenoj zajednici.

Četiri mlade znanstvenice primile su prestižne stipendije od 5000 eura u sklopu Nacionalnog programa „Za žene u znanosti” te je tako istaknut njihov izuzetan doprinos znanstvenoj zajednici.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 7. svibnja održala se svečana dodjela priznanja u sklopu Nacionalnog programa stipendiranja Za žene u znanosti, pod vodstvom L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO. Četiri mlade znanstvenice, koje su svojim radom obogatile znanstvenu zajednicu, primile su stipendije od 5000 eura. Ta prestižna stipendija, koja se dodjeljuje već 18 godina, do sada je podržala 70 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi doktorskih studija.
 

Posebno se ističe i da su dvije od četiri dobitnice doktorandice financirane od Hrvatske zaklade za znanost: Maja Šetinc i Valentina Štimac. Maja istražuje biološke uzroke dugovječnosti, dok Valentina istražuje mehanizme diobe stanice i njihovu ulogu u kongresiji kromosoma. Ovogodišnje su dobitnice također Ana Erceg i Petra Radić, iz Instituta Ruđer Bošković i Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Sestre Milosrdnice.
 

„Izuzetno sam sretna, ponosna, i zahvalna na dobivenom priznanju. Jako je dobar osjećaj kad netko prepozna vaš trud i sve što ste uložili u razvoj svojih profesionalnih vještina. I naravno, kad vam ukažu povjerenje u to da ćete nastaviti tim putem i u budućnosti. Ovo priznanje mi je zaista veliki poticaj za ići naprijed, i vjerujem da će mi uvelike pomoći u daljnjoj karijeri kao jedna prekrasna referenca koja bi mi mogla otvoriti vrata za neke buduće pothvate.” – rekla nam je Maja Šetinc.

 

„Ova nagrada je rezultat dugogodišnjeg truda koji sam uložila u svoj znanstveni rad, ali i podrške onih koji su vjerovali u mene obitelji, mentorice i prijatelja. Biti jedna od dobitnica ove stipendije daje mi dodatni poticaj za daljnje znanstveno usavršavanje i nastavak znanstvene karijere te je vjetar u leđa koji ponekad trebamo kako bismo se uvjerili da smo na pravome putu.”  izjavila je Valentina Štimac te je istaknula da je velika čast dobiti ovakvo priznanje.


Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog odbora za dodjelu stipendija, istaknuo je da su ove nagrade jedinstvene zbog svojih jedinstvenih propozicija i rigoroznih kriterija. Selekciju vrši jedan od najzahtjevnijih žirija u zemlji, a izazov je bio odabrati samo četiri znanstvenice među 60 prijavljenih kandidata. Također je naglasio i važnost nagrade kao simbola promjene predrasuda o ženskoj ulozi u znanosti.
 

„Dvije trećine studenata u Hrvatskoj su sada žene, a preko 50 posto doktorata znanosti dobivaju žene. Međutim, usprkos tome žene su još uvijek manje uključene u znanstvenoistraživačkim projektima i u tijelima gdje se donose strateške odluke.” – dodao je.


Maja i Valentina slažu se kako je promocija znanosti te žena u znanosti od ključne važnosti, posebice kao primjer mladim djevojkama koje se odlučuju za STEM karijeru. Također, napominju i kako je znanost ono što pokreće društveni napredak na globalnoj razini, te je jako bitno zainteresirati mlađe generacije i potaknuti ih da razmisle o karijeri u znanosti.
 

„U današnjem svijetu, u kojem je često fokus samo na tome kako što prije postići neki željeni cilj, odnosno na nekom instant-uspjehu, važno je pokazati i rezultate dugogodišnjega truda, a rad u znanosti možda je i najbolji primjer toga dugoročnog ulaganja.” – dodaje Maja.


Kroz godine, Nacionalni program L'Oréal – UNESCO Za žene u znanosti postao je simbol podrške mladim znanstvenicama, naglašavajući njihovu važnost u stvaranju novih spoznaja i suočavanju s globalnim izazovima. Takvo partnerstvo između multinacionalne korporacije kao što je L’Oréal i organizacije Ujedinjenih naroda iz godine u godinu okuplja sve veći broj izvanrednih mladih znanstvenica te im tako daje potporu u daljnjoj karijeri u znanosti, koja nije uvijek najlakši životni put.


Da se kao žene suočavaju s preprekama, kada je riječ o napredovanju u karijeri i pristupu visokim pozicijama, slažu se obje.
 

„Suočavanje s tim preprekama, nažalost, sistemski je problem i nije samo ograničen na znanost. Potrebno je prvo otvoriti vrata jednakosti na svim pozicijama i u svim granama djelatnosti.” – ističe Maja koja smatra da bi se mogle uvesti institucijske politike koje će zahtijevati balansiranu raspodjelu rukovodećih pozicija između spolova.

 

„Iz osobnog iskustva mogu potvrditi da je nužno imati poticajnu okolinu i mentore na početku znanstvene karijere. To je često vrijeme kada se većina nas odlučuje hoćemo li nastaviti svoju buduću karijeru u znanosti ili odabrati neki drugi put. Nadalje, poticanje znanstvenica na privremeni odlazak u inozemstvo ne samo da proširuje njihovo iskustvo, već i povećava njihovu konkurentnost pri prijavama za razne projekte koji financiraju i omogućuju samostalne znanstvene karijere. Naravno, bilo kakva nagrada, stipendija i promocija u javnosti daje poticaj za daljnjim usavršavanjem, te isto tako privlači nove djevojke da odaberu sličan put.” – napominje Valentina.

FOTO: FOTO: TATJANA BUKVIĆ / VALENTINA ŠTIMAC, ANA ERCEG, PETRA RADIĆ, MAJA ŠETINC