LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni mjesec svjesnosti

Više od 4300 djece ima potrebu za potpomognutom komunikacijom: manjak radnika na ovom području

Stručnjaci upozoravaju da nedostaje radnika iz područja potpomognute komunikacije, a da su potrebe za time sve veće.

Stručnjaci upozoravaju da nedostaje radnika iz područja potpomognute komunikacije, a da su potrebe za time sve veće.

Potpomognuta komunikacija jedno je od brzorastućih područja pogotovo u posljednjih 10 godina. Međutim, stručnjakinja Jasmina Ivšas Pavliša s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta upozorava da postoji manjak radnika na tom području.
 

„Osim općenito premalog broja stručnjaka, nedostaje stručnjaka koji se cjeloživotno usavršavaju i stječu specijalizirana znanja iz potpomognute komunikacije. Riječ je o specifičnom području koje zahtjeva znanje o komunikaciji, jeziku, tehnologiji, o razvojnim osobitostima djece s teškoćama u razvoju, ali i vrijeme za pripremu.“ – rekla je Ivšas Pavliša prema Hini.

 

Poražavajući podaci


To pokazuju i podaci da u Hrvatskoj jedan od 200 ljudi, uključujući 4346 djece, ima potrebu za potpomognutom komunikacijom zato što ne mogu komunicirati putem govora koji im je nedovoljno razumljiv ili ga nedovoljno razumiju, piše Hina.

Diljem svijeta studeni se obilježava kao međunarodni mjesec svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji. Osobe s raznim poremećajima, poput onih iz spektra autizma, osobe s cerebralnom paralizom, intelektualnim teškoćama ili drugi trebaju visokotehnološka sredstva komunikacije.
 

Tehnološka sredstva komunikacije


Oblici visokotehnoloških sredstava komunikacije koji su najčešći su komunikacijske ploče i knjige - jednostavni, ali i specijalizirani komunikatori. U Hrvatskoj se najčešće koriste niskotehnološka sredstva komunikacije: geste, komunikacijske ploče, knjige te besplatne aplikacije.

U Hrvatskoj korisnici sami moraju plaćati visokotehnološke uređaje, što zahtijeva poveće svote novca.

Ivšas Pavlišta istaknula je još jedan od problema u Hrvatskoj, a to je da stručnjacima nedostaje vremena za izradu komunikacijskih ploča, knjiga ili mapa za visokotehnoloske uređaje.
 

Međunarodni mjesec svjesnosti


Jedan od ciljeva obilježavanja ovog događaja jest ukidanje predrasuda. Ovaj događaj organizira se još od 2007. godine kada ga je potaknula organizacija ISAAC (International Society for Augmentative and Alternative Communication) – promiče različita sredstava i strategije potpomognute komunikacije koja bi njenim korisnicima mogla olakšati svakodnevni život.

FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJA