LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vječni studenti?

Više od 150 studenata još uvijek studira po predbolonjskom programu

Prva generacija studenata koja je studirala po novome studijskome programu upisana je akademske godine 2005./2006.

Prva generacija studenata koja je studirala po novome studijskome programu upisana je akademske godine 2005./2006.

Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske objavio je podatke o studentima upisanima na stručni studij i sveučilišni studij u zimskom semestru u akademskoj godini 2020/2021.

Između ostaloga, izneseni su podaci o broju studenata koji studira prema bolonjskom i predbolonjskom programu iz kojih proizlazi da 0,1% studenata u Hrvatskoj i dalje studira prema predbolonjskom programu, što, ako u Hrvatskoj ima 155 627 studenata, znači da je 155 njih fakultet upisalo prije više od 15 godina. 
 
VEZANO: DZS objavio podatke o upisima na studije: društvene znanosti najzastupljenije

Naime, proces uvođenja bolonje u Hrvatskoj započeo je 2001. godine kada je Hrvatska potpisala Bolonjsku deklaraciju na ministarskoj konferenciji. Uslijedilo je donošenje Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji počiva na bolonjskim načelima 2003. godine. 

Prva generacija studenata koja je studirala po novome studijskome programu upisana je akademske godine 2005./2006. kada su studijski programi usklađeni s Bolonjskom deklaracijom. 

Bolonjski proces donio je puno toga novoga u sustav visokog obrazovanja, a sve one stvari koje smatramo svakodnevnim dijelom studentskog života prije 15 godina nisu postojale. Tek su bolonjskim procesom uvedeni ECTS bodovi, tri razine studija (preddiplomska, diplomska i poslijediplomska) i novi akademski nazivi.

Zanimljivo je, stoga, što na hrvatskim fakultetima i dalje postoje studenti koji ne moraju brojati ECTS bodove i ne studiraju na razinama studija na koje smo navikli.
FOTO: UNSPLASH