LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studij u inozemstvu

Velika Britanija više neće biti dio Erasmus programa, evo što to znači

Velika Britanija donijela je odluku koja će utjecati na brojne studente i zbog toga potencijalno izgubiti više od 200 milijuna funti.

Velika Britanija donijela je odluku koja će utjecati na brojne studente i zbog toga potencijalno izgubiti više od 200 milijuna funti.

Iako se prvotno govorilo da Brexit neće utjecati na studij inozemnih studenata u Velikoj Britaniji i britanskih studenata izvan Velike Britanije, sada je potvrđeno da Britanija izlazi iz Erasmus programa, piše The Guardian.

Umjesto toga osnovat će svoj program nazvan po matematičaru Alanu Turingu, u koji će biti uključena najbolja sveučilišta svijeta. Iako je odluka bila teška, do nje je došlo jer bi trošak sudjelovanja u programu, u kojemu sudjeluju od 1987. godine, bio vrlo visok. 

Britanski studenti prema ovom programu trebali bi moći volontirati i raditi u inozemstvu, čime bi se povećale šanse za zaposlenje i omogućilo studentima slabijeg financijskog statusa da putuju. S druge strane, inozemni studenti zbog ovog poteza gube puno jer novi program ne stipendira inozemne studente koji odlaze u Veliku Britaniju, zbog čega će ona godišnje gubiti oko 200 milijuna funti. Studiranje će ondje biti moguće, no na puno teži način i uz puno veće troškove.
FOTO: UNSPLASH