LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europski parlamentarni izbori

Važnost aktivnog sudjelovanja mladih u oblikovanju budućnosti Europe

Europski parlamentarni izbori pružaju priliku mladima da izraze svoje stavove o ključnim pitanjima poput zaštite okoliša, borbe protiv nejednakosti, poticanja zapošljavanja mladih, njihovog obrazovanja u Europskoj uniji i promicanja ljudskih prava.

Europski parlamentarni izbori pružaju priliku mladima da izraze svoje stavove o ključnim pitanjima poput zaštite okoliša, borbe protiv nejednakosti, poticanja zapošljavanja mladih, njihovog obrazovanja u Europskoj uniji i promicanja ljudskih prava.

Europski parlamentarni izbori su prilika za mlade da izraze svoje mišljenje i utječu na političke odluke koje će oblikovati budućnost Europe i Europske unije. Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina te su najveći transnacionalni izbori na svijetu.

Što mladi navode kao razloge nesudjelovanja na izborima? Nepotizam, korupciju i mito, lažna obećanja i ne transparentnost stranaka. Znate li da do ovoga možda ne bi došlo da zaista svaka mlada osoba izađe na izbore i glasa za ono što želi i smatra adekvatnim za sebe? Zašto ne koristimo svoj glas, a imamo puno pravo i građanska dužnost nam je učiniti upravo suprotno?

Mladi su često suočeni s preprekama kada je u pitanju sudjelovanje u političkom procesu. Nedostatak informacija, osjećaj nevažnosti svog glasa i nedostatak vjere u političke institucije samo su neki od razloga zbog kojih mladi rijetko izlaze na izbore. Međutim, važno je shvatiti da svaki glas ima težinu i da je sudjelovanje u demokratskom procesu ključno za izgradnju društva u kojem mladi imaju glavnu ulogu.

Europski parlamentarni izbori pružaju priliku mladima da izraze svoje stavove o ključnim pitanjima poput zaštite okoliša, borbe protiv nejednakosti, poticanja zapošljavanja mladih, njihovog obrazovanja u Europskoj uniji i promicanja ljudskih prava. Važno je shvatiti da je svaki glas jednako važan i da može donijeti promjene te da mladi imaju moć da utječu na političke odluke koje će oblikovati njihovu budućnost.

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor vjeruje u važnost aktivnog sudjelovanja mladih u političkom procesu i stoga poziva građane da se pridruže panel raspravi koja će se održati 15. svibnja 2024. godine u Samoboru, u Centru za mlade Bunker s ciljem poticanja mladih da se informiraju o europskim izborima i aktivno sudjeluju u demokratskom procesu. Prijaviti se možete na sljedećoj poveznici.

Foto: Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor
FOTO: UDRUGA ZA ODRŽIVI RAZVOJ POZITIVA SAMOBOR