LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Ususret sajmu stipendija: Prosječni godišnji troškovi studenta veći od 30 000 kn, uglavnom ih pokriva obitelj

Obitelj je najučestaliji izvor za pokrivanje troškova studija za većinu studenata i kao takvog ga navodi 88% anketiranih. Ovakvu i sličnu studentsku problematiku otvara IRO ususret sajmovima stipendija koje organizira u Zagrebu i Rijeci.

Obitelj je najučestaliji izvor za pokrivanje troškova studija za većinu studenata i kao takvog ga navodi 88% anketiranih. Ovakvu i sličnu studentsku problematiku otvara IRO ususret sajmovima stipendija koje organizira u Zagrebu i Rijeci.

Institut za razvoj obrazovanja ponovno organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja kako bi građanima pomogao u pronalasku informacija i savjeta o različitim mogućnostima kojima mogu pokriti troškove studiranja. Sajam se održava 16. listopada 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada 2018. na kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Prema istraživanju Eurostudent V ukupni semestralni troškovi studiranja po studentu u Hrvatskoj iznose u prosjeku 15 417 kn, odnosno 30 834 kn godišnje. Navedeni uključuju troškove života i studija. Obitelj je najučestaliji izvor za pokrivanje troškova studija za većinu studenata i kao takvog ga navodi 88% anketiranih studenata – u prosječnom iznosu od 1 167 kn mjesečno. Posao kao jedan od izvora prihoda navodi nešto više od četvrtine studenata (27%) u prosječnom iznosu od 2 635 kn mjesečno, a stipendije je navelo nešto manje od četvrtine studenata (23%) u prosječnom iznosu od 949 kn mjesečno. 

Visoki troškovi studiranja u hrvatskom kontekstu i velika ovisnost o obitelji kao dominantnom izvoru prihoda studenata predstavljaju velik izazov za studente koji se nalaze u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju. Tako se primjerice oni čiji roditelji imaju osnovnoškolsko ili srednjoškolsko obrazovanje rjeđe mogu oslanjati na prihod od obitelji pa znatno češće obavljaju stalne poslove uz pomoć kojih pokrivaju najveći dio svojih troškova studija. S druge pak strane, iznadprosječne prihode od obitelji imaju studenti čiji barem jedan roditelj ima visokoškolsko obrazovanje. Vrste i iznosi prihoda studenata značajno se razlikuju i s obzirom na završeno prethodno obrazovanje studenata. Tako studenti koji su završili strukovne škole imaju znatno više prihode od posla te znatno niže prihode od obitelji u odnosu na studente koji su završili gimnazije. Studenti koji su završili gimnazije primaju značajno viši iznos stipendija u odnosu na prosjek i u odnosu na studente koji su završili strukovne škole. 

– Dostupnost i dostatnost prihoda za pokrivanje troškova studija jedan je od ključnih čimbenika koji utječu na odluku o nastavku obrazovanja na visokoškolskoj razini, ali i na uspješan završetak studija za sve one koji studiraju. – ističe Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a.

Zbog toga informacije i savjeti koji se mogu dobiti na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu i Rijeci od institucija koje dodjeljuju stipendije ili čuti iskustva bivših stipendista mogu značajno pomoći svima koji namjeravaju studirati ili već studiraju na visokim učilištima u Hrvatskoj. Događaj je namijenjen ponajprije učenicima završnih razreda srednjih škola, njihovim nastavnicima i roditeljima te studentima koji su već upisani na različite studije na visokim učilištima. 

Više informacija o Sajmu i pratećem programu dostupno je na stranici Stipendije.info.

FOTO: IRO