LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

Uspješan završetak vrijednog projekta koji je osnažio hrvatsku seizmološku zajednicu

Svrha ovog projekta bila je učiniti hrvatsko društvo otpornijim na utjecaj snažnih potresa unaprjeđenjem znanstvene infrastrukture i primjenom suvremenih alata u procjeni seizmičkog hazarda.

Svrha ovog projekta bila je učiniti hrvatsko društvo otpornijim na utjecaj snažnih potresa unaprjeđenjem znanstvene infrastrukture i primjenom suvremenih alata u procjeni seizmičkog hazarda.

U srijedu 24. travnja 2024., s početkom u 10:00, održat će se završna konferencija projekta Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla – CRONOS koji provodi Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija će se održati u prostoru HUB385 u Petračićevoj 6 u Zagrebu. Na završnoj konferenciji prof. dr. sc. Snježana Markušić, voditeljica projekta, predstavit će projekt CRONOS i njegove ciljeve, dok će izv. prof. dr. sc. Josip Stipčević, zamjenik voditeljice projekta, zajedno sa suradnicima predstaviti rezultate projekta.

Svrha ovog projekta bila je učiniti hrvatsko društvo otpornijim na utjecaj snažnih potresa unaprjeđenjem znanstvene infrastrukture i primjenom suvremenih alata u procjeni seizmičkog hazarda. Tako je u projektu nabavljena vrlo vrijedna oprema, najsuvremeniji i klasični instrumenti te snažna računala, a zaposleno je i šest mladih suradnika, što je omogućilo važna seizmološka istraživanja. Na konferenciji će biti predstavljena mreža seizmografa i akcelerografa na području sjeverne i srednje Dalmacije, jedno od seizmički najugroženijih područja Hrvatske, aktivnosti koje su nužne za uspješna daljnja istraživanja (npr. baza podataka jakih gibanja tla), te prvi rezultati provedenih istraživanja, kao što su mikrozonacijske karte lokalnih svojstava tla za područje Sinja – kao studija slučaja, koje se mogu implementirati u prostorne planove u svrhu protupotresne gradnje, nove spoznaje o građi litosfere, simulacija potresne trešnje za snažni potres iz 1962. godine kod Makarske i nova geološka saznanja kolega s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta u Zagrebu.

Geofizički odsjek PMF-a provodi projekt CRONOS od 17. siječnja 2022. godine, a završava 30. travnja 2024. Ukupna vrijednost projekta je 2.520.687,00 EUR, a sufinanciran je sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2021. – 2024. (85 %) te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (15 %). Nositelj projekta je Geofizički odsjek PMF-a, dok je projektni partner Odsjek za znanosti o Zemlji Sveučilišta u Bergenu. U izvođenju projekta sudjelovali su i znanstvenici s Geotehničkog fakulteta, Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog geološkog instituta.

Nakon izlaganja, od 14 h, prof. dr. sc. Snježana Markušić i izv. prof. dr. sc. Josip Stipčević, a po potrebi i ostali suradnici, biti će slobodni za izjave i razgovor s predstavnicima medija.

Više informacija o samom projektu, provedenim aktivnostima i postignutim rezultatima pogledajte na službenoj stranici.
 

FOTO: PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET U ZAGREBU PRESS