LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najavljena svečanost

Uskoro se obilježava Dan Sveučilišta u Zagrebu

Rektor će na svečanoj sjednici dodijeliti 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor će na svečanoj sjednici dodijeliti 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu.

U srijedu, 3. studenoga 2021, u 11:30 u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se svečana sjednica Senata u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu.

Program svečanosti započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika. Uz predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, uzvanicima u HNK-u obratit će se izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade RH prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, predsjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, te akademik Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti će uslijediti izlaganje rektora prof. dr. sc. Damira Borasa o Sveučilištu u Zagrebu na početku 353. akademske godine. Rektor će na svečanoj sjednici dodijeliti 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Fran Bošnjaković, Andrija Mohorovičić, Andrija Štampar i Ars summa universitatis za godinu 2021. te zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu. Svečanost će završiti intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

U umjetničkom dijelu programa svečane sjednice Senata u povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu sudjelovat će Joško Ševo i Komorni zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Uoči svečane sjednice u HNK-u sveučilišno će izaslanstvo na groblju Mirogoju položiti vijence i odati počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

S obzirom na epidemiološke mjere te ograničen broj mjesta u HNK-u posebna priznanja studentima i profesorima, kao i spomen-medalje profesorima Sveučilišta u Zagrebu koji su umirovljeni u ak. god. 2020/2021, rektor će dobitnicima uručiti naknadno na posebnoj svečanosti.

Podsjetimo, diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. dana 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva dana 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).
FOTO: STUDENTSKI.HR