LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet govorništva

Usavrši javni nastup na novom izdanju projekta FonET

Klub studenata fonetike Eufonija treću godinu zaredom organizira FonET – besplatan edukacijski trening na kojem se nefonetičarima prenose znanja i vještine iz različitih područja fonetike kao što su prezentacijske vještine, pogreške u argumentaciji, govorni i slušni poremećaji te neverbalna komunikacija.

Klub studenata fonetike Eufonija treću godinu zaredom organizira FonET – besplatan edukacijski trening na kojem se nefonetičarima prenose znanja i vještine iz različitih područja fonetike kao što su prezentacijske vještine, pogreške u argumentaciji, govorni i slušni poremećaji te neverbalna komunikacija.

FonET je jedinstveni projekt Kluba studenata fonetike Eufonija nastao kao ideja mladih fonetičara koji su ostalim studentima, nefonetičarima htjeli približiti znanost o govoru. Ovaj projekt održava se već treću godinu zaredom, a prošlogodišnji FonET prepoznat je kao akademsko dostignuće te je nagrađen posebnom Rektorovom nagradom. Ponovno je osmišljen kao dvodnevna edukacija, 7. i 8. svibnja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Odlična organizacija, jedna od najboljih koju sam doživjela. Organizatori su nasmiješeni, ljubazni i pristupačni, sve pohvale! Svaka čast za točnost. – jedan je od prošlogodišnjih komentara.

Edukacijski trening prvenstveno je namijenjen, kako je već i spomenuto, nefonetičarima, dakle studentima Sveučilišta u Zagrebu, ali i svima onima koji se tako osjećaju. Trening je itekako koristan budućim pravnicima, komunikolozima, profesorima, glumcima, novinarima, ali i svim ostalim strukama jer glas je nešto što svi posjedujemo bez obzira na studijski program ili posao.

Polaznicima će prenijeti osnove iz područja fonetike koja će moći primijeniti, kako u svakodnevnom životu, tako i u svom daljnjem radu. Prvoga dana polaznike očekuju dva bloka predavanja. Prvi će se baviti osnovama fonetike, slušnim i govornim poremećajima te ispravljanjem govornih pogrešaka. Tema drugog bloka je javni nastup u kojem će biti riječ o prezentacijskim vještinama, argumentacijskim pogreškama te kako dobro sastavljen govor treba izgledati sadržajem i izvedbom.

Drugoga dana polaznici će moći primijeniti stečena znanja. Izvest će vlastite govore pred kamerama uz podršku studenata fonetike. Svaki polaznik naknadno će dobiti kratku analizu svoga govora.  No, prije izvedbe govora polaznike čeka blok interaktivnih predavanja o glasu i tremi s kojom mnogi muku muče prije nastupa. Svi će imati priliku sudjelovati u vježbama za glas i izgovor. Upravo te vježbe već desetljećima pomažu pripremiti vokalne profesionalce za nastup jer se njima postiže ugodniji ton glasa i učinkovito smanjuju tremu. 

Dio tema predstavit će studenti fonetike, a dio profesori s odsjeka i pozvani predavači. Ovaj trening rezultat je nastojanja da se fonetika kao znanost i struka promovira među što većim brojem studenata. Uz to, želi se proširiti svijest o važnosti glasa i njegova očuvanja jer kako kaže jedan poznati citat: Govor je ogledalo duše. Zapitajte se samo kako bi svijet izgledao bez govora? Kako bi bilo kada biste se jednoga dana probudili i ne biste imali glas? Upravo ova pitanja potiču studente fonetike u promicanju njihove znanosti i širenju važnosti iste.

Potrebno je naglasiti i kako su studenti (nefonetičari) upravo ti zbog kojih se studenti fonetike iz godine u godinu iznova upuštaju u jedan takav velik projekt. Ističu da je osjećaj radosti i ispunjenosti, kada je sve gotovo, nezamjenjiv. Evo i dojmova sudionice prošlogodišnjeg projekta FonET:

Od srca sam vam zahvalna na trudu i vremenu koje ste uložili da nama nefonetičarima predstavite fonetiku. Uživala sam u svakom trenutku, bilo mi je prekrasno. Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu.

Rok za prijave na ovogodišnji FonET je 22. travnja 2016. Za sve detalje i informacije posjetite službenu mrežnu ili Facebook stranicu.

FOTO: KSF EUFONIJA