LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
INTERVJU

Upoznajte Nikolu i Lovru, studente FER-a koji su razvili aplikaciju za učenje znakovnog jezika

„Najbitnije je krenuti u realizaciju, a ne samo ostati na ideji.”

„Najbitnije je krenuti u realizaciju, a ne samo ostati na ideji.”

Najveće studentsko natjecanje u regiji koje obuhvaća područja Business, Data Science, Engineering i Development - LUMEN kojeg organizira udruga eSTUDENT i ove godine je iznjedrio svoje pobjednike. Održalo se natjecanje za spomenuta četiri područja, a mi smo razgovarali s pobjednicima LUMEN Development natjecanja. Nikola Tomažin, 24-godišnjak iz Valture i Lovro Krčelić, 20-godišnjak iz Valbandona studenti su pete i druge godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji su razvili aplikaciju Gestikulator - platformu za učenje znakovnog jezika te skupili 15 tisuća kuna.

Evo,  za početak, što vas je potaknulo da se prijavite na LUMEN natjecanje, kakvi su bili dojmovi i jeste li mislili da ćete pobijediti?
- Mislili smo da imamo dobru ideju i LUMEN je zapravo bila super prilika da nas potakne da krenemo u neki intenzivniji razvoj, jer da smo krenuli razvijati bez nekog pritiska to bi se previše odužilo. Dojmovi s natjecanja su super, čuli smo jako zanimljive ideje i pristupe problemima, dobili smo i super feedback od mentora, a i drugih sudionika sa savjetima i kritikama tako da je svakako bilo korisno. Što se tiče pobjede, znali smo da imamo super ideju i dobru aplikaciju, no isto tako smo bili svjesni da smo u nekim područjima malo slabiji kao što je financijski plan, dok su drugi timovi imali jako kvalitetno razrađene te dijelove, tako da je bilo neizvjesno do samog kraja. 
Razvili ste zaista super aplikaciju za interaktivno učenje znakovnog jezika. Kako ste došli na ideju i zašto baš znakovni jezik?
- Oduvijek su nas zanimali računalni vid (ugrubo područje umjetne inteligencije koje se bavi detekcijom i obradom elemenata sa slike ili videa) i stalno smo razmišljali o načinima kako to negdje primijeniti i napraviti nešto korisno. Onda smo jedno jutro, randomly, na Dobro jutro hrvatska vidjeli kako su članovi Hrvatskog društva prevoditelja znakovnog jezika za gluhe rekli da im kronično fali provoditelja i tu je osvanula ta ideja, napraviti nešto sa znakovnim jezikom. Razradom problema smo došli onda do zaključka da bi platforma za učenje znakovnog jezika bila idealan način za predstavljanje takve tehnologije.
 Kako aplikacija funkcionira, može li bilo tko preko nje naučiti znakovni jezik?
-  Aplikacija ima više dijelova. Glavni dio je taj kviz, gdje postoje razni formati pitanja-odgovora (pitanje video - odgovor tekst, pitanje tekst - odgovor video, pitanje tekst - odgovor tekst, pitanje tekst - odgovor kamera) gdje smo htjeli na interaktivan način korisniku približiti znakovni jezik, a i učenje učiniti  zanimljivijim uz maleno dnevno opterećenje od 10 do 15 minuta. Osim toga ukomponirali smo i rječnik hrvatskog znakovnog jezika da postoje sve geste na jednom mjestu i tu je još i aspekt društvenih mreža, gdje se korisnici mogu međusobno dodati kao prijatelji te pratiti međusobni napredak. Aplikacija bi imala i sistem skupljanja bodovanja, koji bi se skupljali rješavanjem kvizova, izazova te dnevnim korištenjem aplikacije. Na temelju bodova uveli smo i rang liste kako bi se korisnici mogli natjecati. Na taj smo način gejmificirali aplikaciju u nadi da potaknemo korisnika da što više koristi aplikaciju. Aplikacija je namijenjena svima, tko god ima pristup internetu, ali preko aplikacije se ne može naučiti cijeli hrvatski znakovni jezik, ideja je više da se nauče osnove i da se ima kontinuirani doticaj sa znakovnim jezikom, a ako se korisniku jako svidi, može upisati pravi tečaj jer HZJ je ipak jezik kao i svaki drugi, koji ima svoju gramatiku i leksikon, ne može se naučiti preko noći. 
Kakva je situacija sada poslije natjecanja? Nastavljate s aplikacijom u suradnji s Hrvatskim savezom gluhih i nagluhih. Kako je došlo do suradnje? Kada možemo očekivati aplikaciju na tržištu?
- Sada je kratka stanka da se ponajprije odmorimo od hektičnog natjecanja, a i da riješimo fakultetske obaveze, ali onda bismo svakako nastavili na radu u suradnji s HSGN. Do suradnje s njima je došlo jer nismo baš bili upoznati previše s HZJ, pa smo tražili neku udrugu ili savez koji bi nas mogao usmjeriti i zapravo nam dati povratnu informaciju ima li smisla ovo što radimo. Javili smo se njima jer su nacionalna organizacija s puno članica. Naša optimistična procjena je do desetog mjeseca imati potpun prototip, a onda na tržište izaći prije početka sljedeće godine.
S obzirom na to da ste obojica studenti, imate li nekakav savjet za studente kako realizirati ovakvu nekakvu ideju i gdje početi s poslovnom idejom?
- Mislimo da su natjecanja poput ovoga super prilika za prvi korak. Najbitnije je krenuti u realizaciju, a ne samo ostati na ideji. Čak da i se nema najbolja ideja na svijetu, samo prisustvovanje, iskustvo, feedback, čuti druge ideje, rasprave o funkcionalnostima jako puno znači i u oblikovanju trenutne ideje, ali i budućih ideja. Također postoje prilike poput raznih startup inkubatora, gdje se može dobiti formalna, a i neformalna povratna informacija o ideji, smjerovima razvoja, kul funkcionalnostima, prednostima i manama.
FOTO: ESTUDENT