LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti u akciji "Šarene čarape"

Učiteljski fakultet obilježio Međunarodni dan osoba s Down sindromom

Dvjestotinjak studenata Učiteljskog fakulteta, zajedno s profesorima, prošetalo je u šarenim čarapama ispred zgrade fakulteta kao znak podrške svim osobama s Down sindromom.

Dvjestotinjak studenata Učiteljskog fakulteta, zajedno s profesorima, prošetalo je u šarenim čarapama ispred zgrade fakulteta kao znak podrške svim osobama s Down sindromom.

Akciju "Šarene čarape" pokrenula je TV novinarka Maja Sever kako bi se podržala borba za ravnopravnost i integraciju osoba s Down sindromom u naše društvo. Na taj način obilježava se Međunarodni dan osoba s Down sindromom za čiji je datum odabran upravo 21. ožujka zato što simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma kao glavno obilježje navedenog sindroma. 

Ovom akcijom želi se skrenuti pozornost na zaštitu prava osoba s Down sindromom. Usprkos njihovoj sve većoj prihvaćenosti u društvu posljednjih četrdesetak godina, osobe s Down sindromom još uvijek se suočavaju s diskriminacijom i predrasudama kad je riječ o obrazovanju i samostalnom životu te su često prisiljene živjeti u institucijama u neadekvatnim uvjetima. U nekim zemljama čak se pokreću inicijative kojima se želi ozakoniti automatski prekid trudnoće ukoliko se u prenatalnim ispitivanjima pokaže da je riječ o djetetu s Down sindromom. Ovo je zabrinjavajući trend koji roditeljima oduzima pravo da sami donose odluke. 

U Hrvatskoj živi 1526 osoba s Down sindromom od čega su oko 60% djeca i mladi od 0-19 godina što pokazuje da je Republika Hrvatska izuzetno poboljšala zdravstvenu skrb građana s Down sindromom i omogućila im duži vijek življenja posebno kroz operativne zahvate srca na koje su prije 15ak godina bili rijetko upućivani.

Važnost akcije raširene Facebookom prepoznali su i studenti Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pa se tako danas, 21. ožjka u 12 sati, okupilo dvjestotinjak studenata i profesora koji su se prošetali ispred zgrade fakulteta u šarenim čarapama što možete pogledati u našoj galeriji. Također uživajte u Happy plesu osoba s Down sindromom.  

 

FOTO: ZRINKA GRABOVAC/UFZG