LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet organizacije i informatike

U Trakošćanu održana završna konferencija projekta „Study4Career“

Gotovo stotinu sudionika iz akademskog i gospodarskog sektora došlo je čuti primjere dobre prakse u provođenju inovativnih pristupa nastavnim i nenastavnim aktivnostima usmjerenim prema ranom razvoju karijera studenata.

Gotovo stotinu sudionika iz akademskog i gospodarskog sektora došlo je čuti primjere dobre prakse u provođenju inovativnih pristupa nastavnim i nenastavnim aktivnostima usmjerenim prema ranom razvoju karijera studenata.

U Trakošćanu je proteklog četvrtak održana završna konferencija projekta Study4Career: Razvoj cjelovite podrške ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike, koji nakon tri godine intenzivnog provođenja u sustavu visokog obrazovanja dolazi do završetka, ostavljajući zavidne rezultate, od kojih se pojaviše ističu inovativne primjene u učenju i poučavanju, novi model stručne prakse na prijediplomskoj razini sveučilišnog studija te implementacija inovativnih programskih proizvoda za direktno povezivanje studenata s poslovnim sektorom. 

Projektni tim prevođen voditeljicom projekta docenticom dr. sc. Katarinom Pažur Aničić predstavio je rezultate trogodišnjeg projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju, operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., ukupne vrijednosti 3.939.784,99 kuna koji se provodi od 9. ožujka 2020. do 8. ožujka 2023. godine. 

FOI je već 2010. uveo obveznu stručnu praksu na diplomsku razinu studija, a danas ima obveznu praksu na svim studijskim razinama. 2012. godine osnovali smo Centar za podršku studentima i razvoj karijere (CPSRK), a danas imamo aktivnu suradnju s više od 400 poslodavaca kod kojih studenti odlaze na praksu, uključuju se u nastavu, provode intenzivne programe i različite oblike WBL-a (učenja kroz rad). Studenti u okviru kolegija kroz WBL i projektni način rada rješavaju probleme iz prakse koje im zadaju poslodavci te ih zajedno s nastavnikom i mentoriraju. Ovaj projekt je dodatno ojačao vještine naših studenata koje su potrebne danas na tržištu rada i povezao ih još direktnije s poslodavcima, a ojačane su pritom i kompetencije 35 predstavnika nastavnog i nenastavnog osoblja za razvoj modela učenja kroz rad u okviru nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, koje nastavljamo provoditi i nakon formalnog završetka projekta – naglasila je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. 

Projektni tim je uz pomoć Centra za razvoj programskih proizvoda FOI-ja pod vodstvom Darka Grabara unaprijedio i postojeću aplikaciju za provedbu stručne prakse studenata FOI-ja, prema čijem modelu se slična koristi i na desetak drugih fakulteta u Hrvatskoj, a je razvijena i inovativna aplikacija za podršku radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera - CPSRK app, koja zasad na jedinstven način povezuje studenta i poslodavca, bez posredstva treće osobe. Njihove su funkcionalnosti također prezentirane u okviru konferencije. 

Osim za predstavljanje rezultata projekta, završna konferencija je bila prilika za razmjenu iskustava i diskusiju svih relevantnih dionika o temama vezanima uz razvoj stručne prakse, modela učenja kroz rad i rada karijernih centara na visokim učilištima, i to u okviru panel diskusije na temu Uloga karijernih centara na visokim učilištima u kojoj su sudjelovali prodekani s drugih fakulteta: izv. prof. dr.sc. Božidar Jaković (Ekonomski fakultet, Zagreb), izv. prof. dr. sc. Marinko Barukčić (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek), izv. prof. dr. sc. Ivan Grgurević (Fakultet prometnih znanosti, Zagreb) i izv. prof. dr. sc. Maja Brust Nemet (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek). Panel su moderirale dekanica FOI-ja,profesorica dr. sc. Nina Begičević Ređep i voditeljica projekta Study4Career docentica dr. sc. Katarina Pažur Aničić. 
FOTO: PRESS