LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademska mobilnost

U tijeku prijave na CEEPUS razmjene

Stipendije su namijenjene studentima, doktorandima i nastavnom osoblju hrvatskih visokih učilišta.

Stipendije su namijenjene studentima, doktorandima i nastavnom osoblju hrvatskih visokih učilišta.

Trenutno je otvoren natječaj za freemover stipendije u zimskom semestru ak. god. 2022./2023. u okviru programa CEEPUS. Freemover stipendije dodjeljuju se kandidatima čija matična visoka učilišta nisu dio iste partnerske CEEPUS mreže sa stranom ustanovom. Stipendije su namijenjene studentima, doktorandima i nastavnom osoblju hrvatskih visokih učilišta, stoji na stranici Agencije za mobilnost i programe EU-a. 

Na freemover natječaju za stipendije u zimskom semestru moguće je podnijeti prijavu za visoka učilišta u sljedećim državama:
  • Slovačka
  • Slovenija - samo nastavno osoblje
  • Mađarska
  • Srbija
Stipendije za studente u okviru programa CEEPUS u pravilu traju cijeli semestar, no mogu trajati i kraće. Studentske mobilnosti kraće od cijelog semestra imaju svrhu istraživanja za završni rad, praktični rad (npr. u laboratoriju) te terensku nastavu. Doktorandi se mogu prijaviti za boravke do 1 do 10 mjeseci, a iznimno i duže, u svrhu istraživanja za doktorski rad. Stipendije za nastavno osoblje, u trajanju od 5 do 30 dana dodjeljuju se sa svrhom održavanje predavanja na stranim visokim učilištima.

U slučaju dobivanja stipendije u freemover kategoriji, uvjeti stipendiranja (iznosi stipendija, što sve stipendije uključuju te trajanje mobilnosti) isti su kao i za prijavitelje mobilnosti unutar CEEPUS mreža, no freemover stipendisti imaju značajno manje šanse od prijavitelja unutar CEEPUS mreža da njihova prijava bude odobrena na natječaju.

Stipendije u okviru programa CEEPUS pokrivaju životne troškove i iznosi stipendije razlikuju se od države do države. Ovdje pogledajte kolike su stipendije u pojedinim zemljama i što sve uključuju. Odlazni stipendisti iz Republike Hrvatske imaju pravo na povrat putnih troškova po povratku s putovanja.

Krajnji rok za prijavu za freemover stipendije u zimskom semestru nije striktno definiran i razlikuje se od države do države.
FOTO: PIXABAY