LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
63. OBLJETNICA OD OSNUTKA

U Splitu je proslavljen Dan Pomorskog fakulteta, profesorima i studentima uručene nagrade i zahvalnice

Proslava je simbolično održana na blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca,  a rektor splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić istaknuo je kako Pomorski fakultet vrlo uspješno „plovi“ kako akademskim, tako i stručnim vodama.

Proslava je simbolično održana na blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca,  a rektor splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić istaknuo je kako Pomorski fakultet vrlo uspješno „plovi“ kako akademskim, tako i stručnim vodama.

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća jučer je prigodno proslavljen Dan Pomorskog fakulteta, odnosno 63. obljetnica osnutka ove visokoškolske ustanove, stoji na stranicama Sveučilišta u Splitu.

Proslava je simbolično održana na blagdan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca,  a rektor splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić istaknuo je kako Pomorski fakultet vrlo uspješno „plovi“ kako akademskim, tako i stručnim vodama te iskazao podršku Sveučilišta u svim daljnjim nastojanjima za postizanjem znanstveno nastavne izvrsnosti.

Prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta je posebno istaknuo sve uspjehe koje je ova sastavnica splitskog sveučilišta postigla u razdoblju od tri godine, kada je održana posljednja proslava Dana Fakulteta.

Nadamo se da su izazovi pandemije iza nas, iako smo u i u tom razdoblju puno naučili te smo alate, koji su nam tada bili na raspolaganju, implementirali u nastavne procese. Promocije studenata smo u tom razdoblju održavali na otvorenom, a s ponosom mogu istaknuti kako je do sada na Pomorskom fakultetu diplomiralo 8.500 studenata. Prošli smo postupak reakreditacije japanskog Ministarstva pomorstva, a povećali smo i broj nastavnih baza – suradnih ustanova u kojima naši studenti mogu odraditi stručnu praksu, ustvrdio je dekan splitskog Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Pero Vidan.

U godinama rada unaprijeđen je nautički simulator, a na Fakultetu je instaliran inovativan uređaj za ispitivanje polimernih ležajeva, te duel fuel simulator, koji je važan u kontekstu zelenih tehnologija.

Uspostavljan je i fakultetski planetarij, uz obuku studenata, posjećuju i učenici osnovnih i srednjih škola. Fakultet izvodi niz tečajeva te se kroz Trening centar provodi izobrazba pomoraca. 

Također, Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu jedan je od partnera u važnom Interreg IPA projektu prekogranične suradnje Hrvatska – BIH – Crna Gora 2014-2020 pod nazivom WRECKS4ALL „Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude”. Glavni cilj spomenutog projekta je jačanje i diverzifikacija turističke ponude zasnovane na podvodnokulturnom nasljeđu regije Istočnog Jadrana kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i održivu valorizaciju podvodne kulturne baštine, točnije podvodnih brodskih olupina.

Na Danu Fakulteta dodijeljene su zahvalnice te nagrade pa je tako Fakultet  zahvalio umirovljenim djelatnicima izv. prof. dr.sc. Ivanu Komaru, doc. dr. sc. Goranu Belamariću, mr. sc. Radovanu Vlašiću, Nebojši Nikoliću, univ. bacc. ing. el. i Ladislavi Batinić – za dugogodišnji predan rad na promicanju ugleda fakulteta i ljubavi s kojom su prenosili znanja i akademske vrijednosti studentima.

Nadalje, mr. sc. Tomislav Skračić i Matko Maleša, prof. mat. dobili su plakete kao najbolje ocjenjeni nastavnici Pomorskog fakulteta u akademskoj godini 2021./2022.

Povelja Pomorskog fakulteta najveće je priznanje koje se dodjeljuje za posebne uspjehe, izvanredan rad, doprinos i širenje ugleda fakulteta. Ove godine Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu povelju za doprinos obrazovanju studenata poslijediplomskog studija dodijelio je Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, dok je povelju za suradnju i doprinos u razvoju Pomorskog fakulteta u Splitu dobila Splitsko-dalmatinska županija.

Dodijeljene su i nagrade za izvrsnost u studiju najuspješnijim studenticama i studentima Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu tijekom studija u akademskoj godini 2021./2022.

Dobitnici su:

Tony Pinčetić, redoviti student 2. godine prijediplomskog studija Pomorska nautika

Juraj Domić, redoviti student 2. godine prijediplomskog studija Pomorska nautika

Nikola Grabić, redoviti student 3. godine prijediplomskog studija Brodostrojarstvo

Marko Delić, redoviti student 2. godine prijediplomskog studija Pomorski menadžment

Negdi Božanić, redovita studentica 2. godine diplomskog studija Pomorska nautika

Luciana Luketin, redovita studentica 2. godine diplomskog studija Pomorske elektrotehničke i informatičke tehnologije

Klaudija Majić, redovita studentica 2. godine diplomskog studija Pomorski menadžment

Natalia Maretić, redovita studentica 2. godine diplomskog studija Pomorski menadžment

Dora Semren, redovita studentica 2. godine diplomskog studija Pomorski menadžment.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA