LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FINANCIJSKO OPISMENJIVANJE MLADIH

U prethodnih 11 mjeseci mladi su uz IRO učili kako napraviti financijski plan za odabrano visoko učilište

U okviru projekta proveden je niz događanja na kojima su sudionici mogli saznati više o tome kako izraditi financijski plan za studij za odgovarajuće visoko učilište u Hrvatskoj ili inozemstvu.

U okviru projekta proveden je niz događanja na kojima su sudionici mogli saznati više o tome kako izraditi financijski plan za studij za odgovarajuće visoko učilište u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Budući da je osnovno financijsko znanje preduvjet za dobro financijsko planiranje i donošenje ispravnih financijskih odluka, ove godine IRO je uspješno provodio projekt pod nazivom „Financijska pismenost mladih: financijsko planiranje za nastavak obrazovanja i uspješno zapošljavanje”.


Cilj projekta je, jasno kao dan, bilo financijsko opismenjivanje mladih, koje će omogućiti njihov ostanak u sustavu obrazovanja bez većih financijskih izazova te što kvalitetnija priprema mladih za tržište rada. Za taj cilj iz IRO-a su nastojali pružiti informacije i savjete koje će im omogućiti stjecanje kvalifikacija i kompetencija koje će povećati njihovu zapošljivost po završetku studija i omogućiti im ostvarivanje njihovih karijernih ciljeva.

 

 

U svemu tome proračunom ih je podražao i Grad Zagreb, a u okviru projekta proveden je niz događanja na kojima su sudionici mogli saznati više o tome kako izraditi financijski plan za studij za odgovarajuće visoko učilište u Hrvatskoj ili inozemstvu. Također, važno za financijski kontekst, govorilo se o dostupnim stipendijama i drugim oblicima financijske potpore, o opcijama u visokom obrazovanju te o stručnim praksama za studente preddiplomskih i diplomskih studija. Uz obrazovnu savjetnicu iz IRO-a, na tim događanjima govorili su i sami studenti, odnosno studentske udruge poput Ekonomske klinike, te predstavnici visokih učilišta poput Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

 

Nadalje, IRO je organizirao predavanja za zagrebačke srednje škole, kao što je Prva gimnazija, Prva privatna gimnazija, IV. gimnazija i Gimnazija Sesvete, radi informiranja i savjetovanja učenika trećih i/ili četvrtih razreda o njihovim mogućnostima za obrazovanje po završetku srednjoškolskog obrazovanja. Tijekom tih predavanja IRO je davao i informacije o financijskim aspektima studiranja te o zapošljivosti s obzirom na studij koji učenici planiraju završiti.

 

Uz to, tijekom projekta IRO je pružao i besplatna individualna savjetovanja te asistenciju pri izradi osobnog financijskog plana za visoko obrazovanje, a mlade je informirao o spomenutim temama i objavom zanimljivih sadržaja na društvenim mrežama.

 

FOTO: IRO, PRESS