LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FUZ&JA

U Osijeku nas očekuje tribina na kojoj će se razgovarati o prekretnicama visokog obrazovanja

Nekoliko je velikih promjena u polju znanosti i visokog obrazovanja tijekom prošle godine odjeknulo javnim prostorom s konotacijom svojevrsnih prekretnica, a o tome i brojnim drugim temama razgovarat će se na tribini koja će se 12.1. održati na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Nekoliko je velikih promjena u polju znanosti i visokog obrazovanja tijekom prošle godine odjeknulo javnim prostorom s konotacijom svojevrsnih prekretnica, a o tome i brojnim drugim temama razgovarat će se na tribini koja će se 12.1. održati na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

U četvrtak, 12. siječnja 2023., održat će se četvrto popularno-znanstveno događanje u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno Kriza u sustavu visokog obrazovanja.

Na tribini će sudjelovati dr. sc. Zvonimir Glavaš (Filozofski fakultet u Zagrebu), Dora Kršul, mag. (Telegram), izv. prof. dr. sc. Boško Pešić (Filozofski fakultet u Osijeku) te dr. sc. Tvrtko Smital (Institut Ruđer Bošković).

Tribina će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvorena za javnost. Događanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

Već popriličan broj godina šira je javnost u Hrvatskoj o sveučilišnim temama naviknula slušati gotovo isključivo kroz prizmu korupcijskih afera i podbačaja na svjetskim rang-listama, s pozitivnim vijestima kao rijetkim iznimkama. Javna je percepcija akademske zajednice uvelike takva da se doživljava bilo kao udaljen i narcisoidno samozaokupljen krug koji malo toga može ponuditi širem društvu ili kao izrazito močvarno tlo što zrcali njegove najgore tendencije.

Ipak, nekoliko je velikih promjena u polju znanosti i visokog obrazovanja tijekom prošle godine odjeknulo javnim prostorom s konotacijom svojevrsnih prekretnica. Donesen je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, dogodila se promjena vodstva Sveučilišta u Zagrebu, kao i znatno pomlađivanje i preustroj Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a iz resornog ministarstva stižu i najave novih promjena.
Dok čekamo prve rezultate tih promjena, s našim ćemo sugovornicima porazgovarati o uzrocima neslavne slike s početka ovog teksta. Zašto je javna percepcija akademske zajednice takva i je li ona opravdana? Radi li se o pojedinačnim slučajevima ili je čitav sustav nevaljalo postavljen? Na kojim je dionicima sustava najveća odgovornost i što tko može učiniti da popravi stvari? Je li opravdano govoriti o temeljitoj krizi sveučilišta u Hrvatskoj i ima li joj lijeka? Koliko se situacija zapravo razlikuje od one u drugim poljima društva, koliko je društvo svjesno te krize i bi li ga trebala posebno zabrinjavati? Je li poželjan put veća ili manja (ne)zavisnost sveučilišta od politike i tržišta?, stoji u najavi FFOS-a.
 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA