LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
I TO SE DOGAĐA!

U Nizozemskoj se javlja problem prevelikog broja međunarodnih studenata, Vlada poteže kočnicu

Nizozemska vlada razmatra mjere za ograničavanje broja međunarodnih studenata koji dolaze u Nizozemsku jer sveučilištima i gradovima u zemlji ponestaje mjesta.

Nizozemska vlada razmatra mjere za ograničavanje broja međunarodnih studenata koji dolaze u Nizozemsku jer sveučilištima i gradovima u zemlji ponestaje mjesta.

U pripremi je vladin prijedlog za pravila koja bi mogla ograničiti mogućnost nizozemskih sveučilišta da primaju strane studente. Za sada, Ministar kulture i znanosti, Robbert Dijkgraaf zatražio je od sveučilišta da dobrovoljno prestanu s aktivnom rekrutacijom čekajući daljnje upute vlade. Nedovoljan smještaj i prepune dvorane glavni su razlog zahtjeva.

Konkretno rečeno, naši kampusi pucaju po šavovima. Premalo je predavaonica za nastavu. Također postoji velika i rastuća nestašica stanova u Amsterdamue, rkao je Geert ten Dam, predsjednik Sveučilišta u Amsterdamu za Times Higher Education.

Sveučilišna zajednica zagovara samoregulaciju po tom pitanju i javno je podijelila strategije za rješavanje prenapučenosti. 

Ako se ne obuzda, vodi, između ostalog, do pretrpanih predavaonica, velikog opterećenja nastavnika i nedostatka smještaja, te stavlja pritisak na dostupnost obrazovanja, apelira tamošnji Ministar obrazovanja 

 

Broj međunarodnih studenata u nizozemskom visokom obrazovanju naglo je porastao tijekom proteklih godina. Nizozemska je prošle godine ugostila 115.000 studenata, u odnosu na 2016. godinu, kada ih je bilo 81,392. Oko 40% novih studenata na nizozemskim sveučilištima trenutno su međunarodni studenti.

 

Neka se nizozemska sveučilišta protive bilo kakvom zakonu koji ih obvezuje na stroge kvote broja međunarodnih studenata. Neki su primijetili da su se, bez pritiska vlade, zalagali za pažljiviji pristup, poput "uvođenja kvota na engleskim stazama u studijskim programima i ograničenja udjela međunarodnih studenata u pojedinačnim programima".

 

Neki također tvrde da poziv na pauzu aktivnog međunarodnog zapošljavanja zanemaruje značajne prednosti snažne međunarodne prisutnosti u zemlji. Glasnogovornik Udruženja sveučilišta u Nizozemskoj, Ruben Puylaert, rekao je za University World News:

 

Internacionalizacija uvelike pridonosi kvaliteti našeg visokog obrazovanja i istraživanja. Osim toga, internacionalizacija je vrlo vrijedna za Nizozemsku. Pruža visokoobrazovane talente koji su traženi na tržištu rada, posebno u određenim sektorima i regijama.

Kao moguću mjeru, ministar je rekao da će razmotriti uvođenje "hitnog ograničenja kapaciteta" te se kroz nekoliko mjeseci očekuju najnovije informacije o budućim planovima.

FOTO: UNSPLASH