LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STJECANJE NAPREDNIH ZNANJA I VJEŠTINA

U Hrvatskoj kreće prvo specijalističko usavršavanje za medicinske sestre i tehničare iz područja hitne medicine

Polaznici ove specijalizacije, prve takve u Hrvatskoj, dosadašnjim obrazovanjem i radnim iskustvom su stekli visoku razinu znanja i kompetencija, a ovim će obrazovanjem dobiti dodatne vještine iz područja hitne medicine.

Polaznici ove specijalizacije, prve takve u Hrvatskoj, dosadašnjim obrazovanjem i radnim iskustvom su stekli visoku razinu znanja i kompetencija, a ovim će obrazovanjem dobiti dodatne vještine iz područja hitne medicine.

Sveučilište Sjever danas kreće s provedbom specijalističkog usavršavanja prvostupnika i magistara sestrinstva iz hitne medicine, jedinstvenim projektom na razini cijele države. U njega će u prvom ciklusu biti uključeno 24 polaznika koji će imati priliku stjecati napredna znanja i vještine specifične za hitnu medicinu, a pružit će im se sveobuhvatno obrazovanje u skladu s najnovijim smjernicama, protokolima i najboljom praksom u području hitne skrbi.  Program koji će se provoditi u novouređenim laboratorijima i predavaonicama u Sveučilišnom centru Varaždin usmjeren je k zbrinjavanju akutnih medicinskih stanja, dijagnostičkim postupcima, upravljanju hitnim situacijama, farmakoterapiji i hitnim intervencijama.

U proteklih godinu dana u Varaždinskoj županiji proglasili smo četiri elementarne nepogode, što je i dokaz kako živimo u vremenu s dosta ugroza, pa je stoga vrlo važno da vodimo brigu o sigurnosti svih građana, a da bi to mogli moramo imati obučene, educirane ljude, koji su najbitniji faktor. Pohvaljujem ovu inicijativu Sveučilišta Sjever i objedinjavanje zavoda za hitnu medicinu s hrvatskog sjevera i ovo je uistinu jedan iskorak u dodatnoj edukaciji u hitnoj medicini. Prošle se godine dogodila najveća prometna nesreća na području Varaždinske županije kada je 12 hodočasnika poginulo na licu mjesta na autocesti Goričan-Zagreb, a drugi su spašeni zahvaljujući požrtvovnosti naših žurnih službi-hitne i vatrogasaca, što je i dokaz koliko su dobri u svom radu i educirani, a ovo je nadogradnja u ovom smjeru“, istaknuo je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.
 

Tijekom godine dana polaznici će se educirati u teorijskom i praktičnom obliku. Predavanja i pretkliničke vježbe provodit će se na Sveučilištu Sjever  u Sveučilišnom centru Varaždin u suvremeno opremljenim kabinetima koji imaju simulacijsku i drugu opremu potrebno za ovaj oblik nastave, dok će se praktični dio nastave odvijati u nastavnim bazama uz mentorstvo vodećih stručnjaka iz hitne medicine.

Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju medicinskih sestara/tehničara u djelatnosti hitne medicine definirani su svi potrebni ishodi temeljem kojih se proširuju kompetencije medicinskih sestara/tehničara u djelatnosti hitne medicinske službe.

Ovo je povijesni trenutak za sestrinstvo u Hrvatskoj, jer prvostupnici i magistri sestrinstva imaju priliku nastaviti specifičnu edukaciju u svojoj profesiji. To je prva specijalizacija ove vrste u Hrvatskoj. Polaznici ove specijalizacije dosadašnjim obrazovanjem i radnim iskustvom su stekli visoku razinu znanja i kompetencija, a ovim će obrazovanjem dobiti dodatne vještine. Pred nama su novi izazovi i sigurni smo da ćemo ih, zajedno s partnerima u ovom projektu, uspješno rješavati. Po sedam polaznika stiže nam iz Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, a po pet iz Međimurske i Varaždinske županije. Njihova će edukacija trajati godinu dana“, rekla je izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.
 

Specijalističko usavršavanje sigurno će utjecati na zadržavanje medicinskih sestara i tehničara u našoj zemlji, ali i na podizanje kvalitete i standarda zdravstvene zaštite građana Republike Hrvatske. Sveučilište Sjever na ovaj način potvrđuje status vodećeg edukacijskog središta iz područja sestrinstva u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

FOTO: SVEUČILIŠTE SJEVER, PRESS