LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stanje nakon obnove

U Cvjetnom još uvijek ne cvjetaju ruže

Pristižu studenti u obnovljeni SD Cvjetno naselje. Saznajte čime su nezadovoljni i zbog čega su oduševljeni.

Pristižu studenti u obnovljeni SD Cvjetno naselje. Saznajte čime su nezadovoljni i zbog čega su oduševljeni.

Unatoč svim zavrzlamama oko renoviranja domova, zvuk kotačića odjekuje Cvjetnim naseljem. Već neko vrijeme studenti vuku svoje, teškim knjigama pretrpane torbe (čitaj: bocama rakije za pranje novih prozora) po dvorištu obnovljenog doma. Prvih par koraka od glavnog ulaza, opće veselje. Promijenili su sve, ali dobri stari zaštitar na svom je mjestu. S malo domaćeg pršuta, i ove ćemo mu godine zamazati oči.  Dok se bude orila studentska himna Kamen, krš i maslina i dok u srce bude dirao stih Otišo sam, morao sam, pravit će se gluh.

Uslijedit će šok zbog toga što je nekadašnja oaza mira pretvorena u nešto što više sliči na Staljingrad, nego na metropolu prekrasne europske zemlje. Ubrzo ćete se naći kraj odabranog paviljona. Ako vam Bog odluči pomoći, radnici će vas primjetiti i pustiti unutra jer ključevi koje ste dobili ne otvaraju ulazna vrata.

Napokon u sobi. Oduševljenje. Bijeli namještaj stvarno figura, kako Dalmatinci kažu. Ispod prozora više nikada nećete morati gurati prašnjave SC deke da biste se ugrijali. Hladnjaci rade na veliku žalost vrana koje će ostati bez svoje omiljene jogurt iz menze poslastice. Dođe li vam u posjet stariji brat, nećete izbjeći onu: U moje vrijeme, dok sam ja studirao, ovako nije bilo. Pričat će kao da je živio ispod Savskog mosta, dok ste vi dobili sobu iz Sheratona.

Složit će se mnogi da na Cvjetnom prošlih godina ništa nije falilo. Curama bi povremeno poplavila kupaonica, ali bi uvijek nasmijani majstori kroz dan, dva izvukli par snopova dlaka i riješili taj problem. Studenti su lakše podnosili škripu kreveta, nego iritantni zvuk bagera.

Ipak, nećemo pretjerivati. Nakon par desetljeća, uistinu je došlo vrijeme za obnovu. Dok se jedan dio veseli iskušavanju novih madraca, drugi je izrazito zabrinut zbog vrtoglavih svota novca koje će izdvajati svakog mjeseca. Da je problem stvarno prisutan, dokazuje podatak da su svjetla u mnogim sobama stalno ugašena. Ne štede studenti struju, nego odustaju od useljenja. 525 kuna prevelik je zalogaj za studentski budžet.

Slijedi još nekoliko informacija koje morate znati.

Ne možete kuhati jer čajne kuhinje još ne funkcioniraju. (Budući da morate platiti skupu stanarinu, jeftinije je ne jesti.) Srećom se otvorila menza. Teretana ne radi. (Budući da morate platiti skupu stanarinu, ni nemate za teretanu.) Uprava se privremeno preselila u praonicu, prizemlje 6. paviljona. (Budući da morate platiti skupu stanarinu, nemate za žetone. Savjetujemo ručno pranje, roba se manje oštećuje.)

Tužna vijest je da radovi u učionici još traju. Budući da morate platiti skupu stanarinu, ne možete ni van ići prečesto pa vam možda padne na pamet učenje. Ipak, brzo odustanite od te ideje. Ne treba vam Roko, Žabac, Best, Nec da biste se zabavili. Pijte Ribara u sobi. Slobodno zapalite cigaretu jer novi detektori dima ne reagiraju.

Je li Studentski dom Cvjetno naselje procvjetao ili će ipak čekati proljeće, sami zaključite. Često su ga uspoređivali sa staračkim domovima pa je prisutan strah da će ove godine tu titulu zaista opravdati. Mi se ipak nadamo da će se studentski zlatni dani ovdje ponovno provoditi, ovog puta između svježe obojanih zidova.

FOTO: STUDENTSKI ZBOR