LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska bitka

Tvrtka tužila studenta zbog izjave o njezinu radu u priopćenju medijima

22-godišnjeg studenta strojarstva Matiju Sučića tvrtka Univerzal tužila je za sramoćenje, a razlog tužbe je Sučićevo priopćenje medijima nakon tribine „Ekološki pristup gospodarenju otpadom”.

22-godišnjeg studenta strojarstva Matiju Sučića tvrtka Univerzal tužila je za sramoćenje, a razlog tužbe je Sučićevo priopćenje medijima nakon tribine „Ekološki pristup gospodarenju otpadom”.

Sloboda govora i demokratsko društvo ponovno su u Hrvatskoj stavljeni pod upitnik, a ovoga puta ova problematika dotakla se i studenata. Naime, 22-godišnjeg studenta strojarstva Matiju Sučića tvrtka Univerzal tužila je za sramoćenje, a razlog tužbe je Sučićevo priopćenje medijima nakon tribine Ekološki pristup gospodarenju otpadom u kojemu je izjavio: – Energana Univerzala polako, ali sigurno truje sadašnje i buduće generacije.

Spomenutu tribinu organizirali su varaždinski i zagrebački Krizni eko stožeri, a temu o gospodarenju opadom i spaljivanju smeća vodio je prof. dr. Stanko Uršić.

Sučić se, prije održane tribine i odaslanog priopćenja, informirao o tvrtci Univerzal i naglasio kako ju je spomenuo jer ona jedina na varaždinskom području: – suspaljuje otpad, smeće i biomasu koja im je primarna. Odvjetnica Univerzala studenta je za takav čin optužila zbog političke pripadnosti i opredijeljenosti. Sučić je poručio kako nije imao namjeru naškoditi časti i ugledu Univerzala, niti mu je to bio cilj.

– Prvo, kao student, držim da su istina, poštenje i načela moja ljudska i akademska obveza i ne mogu prihvatiti niti zastupati ništa drugo. Drugo,stalo mi je do općeg dobra i javnog interesa, i kao angažirani pojedinac nisam spreman govoriti ništa drugo osim istine i nisam spreman šutjeti i postupati mimo savjesti. Treće, u javnim nastupima polazio sam od znanstvene istine i provjerenih činjenica, tako i u ovom slučaju. Pritom sam uzimao u obzir i stajališta uglednih sveučilišnih profesora (i to se očekuje od studenta) i činjenicu da su i njihova stajališta provjerljiva; postoji naime ogromna znanstvena literatura o zdravstvenim i okolišnim štetama kod spaljivanja smeća. Prof.dr.sc. Uršić je o tome već svjedočio, a prof.dr.sc. Slaven Dobrović s mojeg fakulteta također je spreman svjedočiti o dotičnom predmetu u istom smislu ako bi uopće bilo potrebno. Dakle, ozbiljno sam se informirao, zatim sam postupio po savjesti. Naglašavam, uopće me ne zanima niti sam na bilo kakav način aludirao na osobu tužitelja jer se ovdje ne radi o tome već o javnom interesu i općem dobru; zdravlje građana jedno je i drugo. Četvrto, i Europski sud za ljudska prava stavlja istinu iznad osobnog interesa, u ovom slučaju neke zamišljene povrede ugleda. Peto, moje je neotuđivo ljudsko pravo sloboda izražavanja mišljenja, pogotovo u stvarima koje nisu pitanje osobnih interesa već općega dobra. Stoga, ni u kom slučaju ne mislim da je prihvatljiva teza o nečem osobnom, pogotovo jer je moje mišljenje oslonjeno na znanstvene i provjerljive činjenice i savjesnost postupanja. – stoji u Sučićevu uvodu sa suda.

 

Suđenje se odvilo na varaždinskom Općinskom sudu, no postupak je odgođen za ožujak, budući da je odvjetnica Univerzala zatražila dopunu dokaznog materijala i zatražila promjenu pravne oznake djela iz sramoćenja u teško sramoćenje.