LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MLADI KADETI IZ UKRAJINE

Trojica studenta uz Ukrajine nastavit će svoje obrazovanje na Pomorskom fakultetu u Splitu

Ovo su prvi studenti iz Ukrajine koji su došli na Sveučilište u Splitu.

Ovo su prvi studenti iz Ukrajine koji su došli na Sveučilište u Splitu.

Viacheslav Synhaivskyi, Nikita Vorokhobin i Oleksandr Lazarenko mladi su kadeti iz Ukrajine koji su dvije godine studirali na Odessa Maritime Academy, a sada će svoje obrazovanje nastaviti na Pomorskom fakultetu u Splitu.
Dekan fakulteta prof. dr. sc. Pero Vidan rekao je kao su kadeti došli u Split u okviru Erasmus+ programa.
- Potrudili smo se uspostaviti suradnju sa svim pomorskim akademijama u Ukrajini, odazvala se Akademija iz Odesse koja je, kao i naš Fakultet, članica International Association of Maritime Universities (IAMU) - pojasnio je dekan Vidan.
Ovo su prvi studenti iz Ukrajine koji su došli na Sveučilište u Splitu te iako im se zasada pruža mogućnost slušanja kolegija i polaganja ispita, postoji mogućnost da im se i izda diploma.
- Sada im pružamo utočište u vrijeme kada ne mogu studirati na svojoj matičnoj ustanovi kako bi ovdje odradili svoje akademske obveze bez prekida u školovanju. Nadamo se da će se oni moći vratiti svojoj kući i nastaviti studij, ali kroz Erasmus program postoji mogućnost obraniti završne i diplomske radove na instituciji domaćinu – ustvrdila je Aleksandra Banić, voditeljica Službe za znanost, projekte i suradnju.
Studenti će u Splitu ostati do 31. srpnja, a planove za rujan nemaju. Njihov grad Odessa zasada nije u blizini ratne fronte, iako je povremeno izložen raketnim napadima.



 
FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU