LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Tribina Pravo svakog djeteta na školski obrok – za dio djece u Hrvatskoj školski obrok predstavlja jedini cjeloviti obrok u danu

Prema istraživanju provedenom prošlog listopada, u hrvatskim školama veliki broj djece tijekom školskog dana ne pojede ništa.

Prema istraživanju provedenom prošlog listopada, u hrvatskim školama veliki broj djece tijekom školskog dana ne pojede ništa.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa Klubom pravnika grada Zagreba poziva na 266. tribinu pod nazivom Pravo svakog djeteta na školski obrok. Na tribini će govoriti izv. prof. dr. sc. Ivana Dobrotić, prof. dr. sc. Olja Družić Ljubotina, izv. prof. dr. sc. Marijana Kletečki Radović i izv. prof. dr. sc. Antonija Petričušić. Voditelj i urednik tribine je doc. dr. sc. Marko Bratković.

Inicijativa Pravo svakog djeteta na školski obrok zagovara da svako dijete u osnovnim, ali i srednjim školama, ima besplatan školski obrok.
 


VEZANO: Premijer Andrej Plenković: „Nema više gladne djece u hrvatskim školama”


 

Osnovne dječje potrebe


Prema istraživanju provedenom prošlog listopada, u hrvatskim školama veliki broj djece tijekom školskog dana ne pojede ništa. Otprilike 40 posto ravnatelja kaže da za dio djece školski obrok predstavlja jedini cjeloviti obrok u danu. Preko 15 posto ravnatelja izvještava da se od početka pandemije koronavirusa povećao broj roditelja koji nisu u mogućnosti pokriti troškove prehrane svoje djece u školi. Ovime je došlo i do porasta broja ovršnih postupaka protiv roditelja koji nisu mogli podmiriti troškove školske prehrane svoje djece, piše Hrvatska udruga socijalnih radnika.
 

„Zadovoljenje nekih osnovnih dječjih potreba koje bi trebale svakom djetetu biti zagarantirane, ne smiju počivati na solidarnosti građana već na brizi države koja će osigurati zakonski okvir koji će zaštititi djecu i omogućiti im sigurno i stabilno obrazovno okruženje u kojemu neće biti jednakijih od drugih. Ako ništa drugo, barem po pitanju prehrane”, kaže Družić Ljubotina, prenosi Udruga.


Oni koji žele sudjelovati u tribini Pravo svakog djeteta na školski obrok mogu se pridružiti u utorak 28. studenoga 2023. u 19 sati u dvorani Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu na adresi Frankopanska 5a.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA