LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
GONG

Treba li spustiti dobnu granicu za glasanje na 16 godina?

Gong se zalaže za spuštanje dobne granice za stjecanje aktivnih političkih prava za sve vrste izbora u Hrvatskoj na 16 godina – hoće li to potaknuti mlade na političku participaciju?

Gong se zalaže za spuštanje dobne granice za stjecanje aktivnih političkih prava za sve vrste izbora u Hrvatskoj na 16 godina – hoće li to potaknuti mlade na političku participaciju?

Na Gongovom okruglom stolu koji se održao u utorak, 26. rujna 2023. godine, izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet istaknula je inicijativu za spuštanje dobne granice za stjecanje prava glasa kao dio nastojanja za unapređenje izbornog procesa, prenosi Hina.
 

Gong zagovara spuštanje dobne granice za ostvarivanje biračkog prava na 16 godina. To je i logičan nastavak Gongova rada s mladima na podizanju građanskih kompetencija i zagovaranjem sustavnog i kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja. – rekla je Ivković Novokmet, a prenijela Hina.


Prijedlog je potkrepljen i analizom Prema inkluzivnoj demokraciji: spuštanje dobne granice za političko sudjelovanje na 16 godina koju je predstavio predsjednik Vijeća Gonga i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Berto Šalaj.

U Gongu smatraju prijedlog o spuštanju dobne granice kao korak u smjeru dodatne demokratizacije političkog života u Hrvatskoj. U analizi je naglašeno da niti jedna vlada u Hrvatskoj nije do danas ozbiljno i sustavno pristupila temi spuštanja dobne granice.

Profesor Šalaj istaknuo je primjer susjednih država, uz naglasak da je zbog spuštanja dobne granice došlo do promjena u svim izborima u Austriji, za regionalne i lokalne izbore u Škotskoj i Njemačkoj te s probnim spuštanjem u Norveškoj.

Naglasak je bio na rezultatima empirijskih istraživanja koja su pokazala da nema negativnih iskustava za društvo i demokraciju u državama u kojima je spuštena granica za glasanje.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA