LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književno događanje

Tjedan zabranjenih knjiga na Filozofskom fakultetu u Osijeku

Organizira se u cilju slavljenja slobodnog i otvorenog pristupa informacijama.

Organizira se u cilju slavljenja slobodnog i otvorenog pristupa informacijama.

Klub studenata informacijskih znanosti Libros, u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i knjižnicom Filozofskog fakulteta u Osijeku, organizira Tjedan zabranjenih knjiga, međunarodnu manifestaciju koji se odvija svake godine u cilju slavljenja slobodnog i otvorenog pristupa informacijama. Odvija se od 27. rujna do 2. listopada 2021, a događaje će moći posjetiti i djeca i odrasli.

Zabranjene knjige su one koje su u današnje doba i kroz povijest bile uklonjene iz knjižnica, škola i drugih javnih mjesta. Teme koje najčešće izazivaju kontroverze su nasilje, zlouporaba droge i alkohola, seksualni sadržaj, vjersko stajalište, LGBT-sadržaj, političke pristranosti i mnoge druge.

Iako većinom zabrana knjiga proizlazi iz dobronamjernog stajališta da se zaštiti mlade čitatelje, time se krše prava čitatelja i ograničava sloboda i pristup idejama, osobito onima koji ne mogu kupiti knjige, objašnjavaju organizatori. 

Knjige su i danas zabranjivane i osporavane, no uz pomoć knjižničara, učitelja i članova zajednice koji zagovaraju slobodu čitanja, većinom knjige ostanu dostupne

Više informacija o Tjednu zabranjenih knjiga dostupno je na poveznici i na profilima Kluba Libros na društvenim mrežama, a raspored je dostupan u nastavku. 

FOTO: PIXABAY