LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Komentar

Tijekom cijele koronakrize studenti su bili i ostali zanemareni dio hrvatske populacije

Donosimo sažetak života zagrebačkih studenata od pojave koronavirusa do dana objave privremenih rezultata natječaja za studentske domove u Zagrebu.

Donosimo sažetak života zagrebačkih studenata od pojave koronavirusa do dana objave privremenih rezultata natječaja za studentske domove u Zagrebu.

Da je koronavirus u veljači započeo svoju priču u Hrvatskoj znaju svi već dobro, no ta priča još uvijek nije završila, baš kao ni ona s potresom u Zagrebu koji se dogodio u ožujku ove godine i čije posljedice još uvijek osjećaju studenti, a posebice oni koji su se ove godine natjecali za smještaj u studentskom domu.

Kako možemo sažeti posljednje mjesece života hrvatskih studenata? Neki od njih imali su više, a neki manje uspješnu nastavu na daljinu, neki tvrde da ju čak nisu ni imali, dobar dio studentske populacije ostao je bez posla i ikakve novčane naknade za isti jer su kao studenti plaćeni samo za one sate koje odrade. Kao studenti koji obavljaju studentski posao nakon uvođenja propusnica potrebnih za prolaz između županija prvo nisu ni bili u planu, no za to su se ipak uspjeli izboriti. Neki su ostali bez smještaja još tada, a neki će te posljedice tek osjetiti s dolaskom sljedećeg mjeseca. 
Vezano:
Prisjetimo se, studenti su u ožujku bili iseljeni iz svojih soba u Studentskom naselju Cvjetno naselje i u jeku koronavirusa okupljali su se u velikom broju kako bi preuzeli svoje stvari, inače pakirane u crne vreće ako nisu došli po njih na vrijeme. Nekima su osobne stvari, spremljene u te vreće ili osigurane samoljepljivom trakom u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna, nestale. Studentima je kasnije obećana naknada za štetu do koje je eventualno došlo. U njihove sobe tada su useljeni građani koji su u potresu ostali bez doma, građani koji govore kako neće otići iz doma sve dok im se ne osigura adekvatan smještaj. I dok je sasvim razumljvo da građani također žele svoja prava, nitko se nije pobrinuo za studente koji će ostati bez smještaja. 
Vezano:
Studenti, odnosno njih 500-injak, ostat će bez smještaja zbog toga što je toliko manje mjesta bilo obuhvaćeno ovogodišnjim natječajem Studentskog centra u Zagrebu. Dio tih mjesta odnosi se na SN Cvjetno naselje, dok se dio odnosi na 1. i 8. paviljon SN-a Lašćina pogođen potresom. Tko je odgovoran za manjak smještaja? Ministarstvo znanosti kaže da je odgovorno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Studentski centar u Zagrebu ograđuje se navodeći da su na vrijeme obavijestili MZO o manjem broju mjesta na ovogodišnjem natječaju, dok od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine još uvijek nismo dobili odgovor na upit poslan 13. kolovoza.
Vezano: Evo kada studenti mogu useliti u oštećene paviljone na Lašćini; problem Cvjetnog i dalje neriješen
Oko svega se nekoliko puta oglasio Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, koji je svojedobno vodio i određenu borbu za studentska prava s Upravom Studentskog centra u Zagrebu te se, naposljetku, za određena prava i izborio. Naime, Studentski centar tada je prihvatio zahtjev koji se tiče oslobađanja plaćanja stanarine za studente SD Cvjetno naselje, zahtjev za smanjenje stanarine za 50%, odnosno sa 100 na 50 kuna za sve studente SD Stjepan Radić u čije su sobe useljeni drugi studenti. SC je pristao na prihvaćanje odgovornosti za gubitak imovine te na potpuno čišćenje i dezinfekciju studentskih soba zbog boravka kućnih ljubimaca osoba koje su nakon potresa smještene u dom.

U lipnju je SZZG također prozvao Studentski centar u Zagrebu zbog toga što nije jasno u što je uloženo ili nije uloženo 73 milijuna kuna prihoda SC-a od posredovanja koji bi trebao biti uložen u unaprjeđenje studentskog standarda.
Vezano:
SZZG je na dan objave rezultata natječaja ponovno prozvao Studentski centar zbog toga što je, prema njihovu mišljenju, trenutno nezadovoljstvo studenata rezultat rada SC-a koji nije ulagao u infrastrukturu kako trenutnu, tako ni buduću. Obratili smo se Studentskom centru u Zagrebu vezano za tu temu, no do trenutka objave članka nismo dobili odgovor.
 

🚷[STUDENTSKI DOM]🚷 Dragi naši, Vezano uz Natječaj SCZG-a za studentski smještaj, imamo Vam za reći 2 stvari. 1) Stvar...

Objavljuje Studentski Zbor Sveučilišta U ZagrebuPonedjeljak, 17. kolovoza 2020.

Studenti su ostali i bez 200 kuna subvencije za privatni smještaj 

Sve ovo dovelo je do toga da studenti planiraju organizirati prosvjed zbog nedostatka smještajnog kapaciteta, što je u trenutnoj epidemiološkoj situaciji izrazito problematično zbog čega i SZZG navodi kako se trenutno samo mogu slati brojni dopisi i biti ustrajan. Zbog smanjenja kvote za smještaj studenata SZZG je poslao i dopis MZO-u u kojemu traže da se subvencija koju bi inače MZO dodjeljivao u iznosu od 200 kuna povisi na 500 kuna za tih 500-injak studenata koji budu ispod crte na rezultatima natječaja. Iznos od 200 kuna, dakako, nije ni približno dovoljan za iznos cijene najma u zagrebačkim privatnim stanovima. Kako doznajemo od SZZG-a, još nisu dobili odgovor na taj dopis.
Vezano: SZZG traži da se iznos kojim MZO subvencionira smještaj poveća na 500 kuna
U početku pandemije Vladi je dopis poslao Studentski zbor Filozofskog fakulteta zbog toga što je nekim studentima posao bio prijeko potreban kako bi se mogli uzdržavati, no naknadno nije bilo obavijesti o ikakvom odgovoru Vlade.

Naravno, neki studenti nisu toliko ugroženi jer se imaju gdje vratiti i roditelji ih mogu financirati, ali problematična je ona skupina studenata koja se uzdržava isključivo vlastitim radom i kojoj je plaćanje privatnog smještaja možda izdatak koji si nikako ne mogu priuštiti. Studenti su još u ožujku bili podijeljeni na one koji se protive useljavanju građana jer su time oni ostali bez svojeg smještaja i bili ugroženi samom činjenicom da su bili okupljeni na jednom mjestu kako bi preuzeli svoje stvari kada je koronavirus već bio u punom zamahu te na one koji su izričito osuđivali one koji se bune zbog toga što su u dom smješteni građani koji su i sami ostali bez smještaja. Ipak, sada kada je sve bliže vrijeme za povratak svih studenata, iako još nije ni definiran način održavanja nastave, i kada je vrijeme da se i građanima koji su ostali bez smještaja osigura nekakav alternativni smještaj, od nadležnih institucija nema odgovora.
FOTO: UNSPLASH