LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tjedan karijera na FOI-u

Tehnološka eksplozija na drugom danu Tjedna karijera

Panelisti su studentima istaknuli da koriste sve prilike koje im se nude jer početak karijernog puta u jednom poduzeću ne znači i njegov završetak.

Panelisti su studentima istaknuli da koriste sve prilike koje im se nude jer početak karijernog puta u jednom poduzeću ne znači i njegov završetak.

Drugi dan Tjedna karijera okupio je jaka imena na eksplozivnoj panel raspravi TNT @ foi.unizg.hr – Tech News Talk. Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum) studentima su pojasnili u kojem smjeru njihove tvrtke planiraju daljnji razvoj – umjetna inteligencija, strojno učenje, blockchain, Internet stvari!

– Umjetna inteligencija – da, blockchain – da. Sigurno je da svijet ide u tom smjeru, no ono što nas čeka u bližoj budućnosti i s čime se mi u Infinumu susrećemo je Internet stvari (IoT). Internet stvari su električni uređaji koji su povezani s internetom, prikupljaju mnogo podataka o korisnicima koji ih koriste, ti podaci se obrađuju i dalje provode na način da se proizvod poboljša. Mi trenutno radimo puno testiranja na Porsche Taycanu gdje skupljamo podatke iz auta i koristimo ih kako bi povećali prvenstveno sigurnost – da se unaprijedi kako auto reagira na cesti u različitim uvjetima. – istaknuo je Goran Kovačević, director of Business Development u Infinumu.  

Iskustvom iz Nanobita nadovezao se Dominik Šafarić, Project Manager u Nanobitu

– U Nanobitu smo jako prisutni u području stojnog učenja (machine learning) što se prirodno nadovezalo na područje analitike u kojem smo bili jako prisutni. Bilo što što radimo u smislu novog featurea, evaluacije postojećih, provedbe marketinških kampanja, uvijek se vodimo podacima u tom procesu i to je dio našeg Nanobit DNA. Koristimo stojno učenje, koje nije toliko vidljivo krajnjem korisniku, za optimizaciju korisničkog iskustva, ali i za maksimizaciju profita kroz određene transakcije unutar igre. – istaknuo je Dominik Šafarić. 

 S njima se složio i Nikola Pavešić, director of Startups u Infobipu.

– Ogroman je potencijal rasta jer će jednog dana, ne tako daleko od danas, sve biti povezano s Internetom. Za nas kao tvrtku koja nudi komunikacijske usluge i platforme postoji jako puno potencijala za rast, a s poslovne strane važna nam je vertikalnost. Važno nam je da možemo klijentima ponuditi infrastrukturu i zato moramo biti alertni, i s poslovne i sa inženjerske strane. – pojasnio je Pavešić.

Tehnologije se brzo mijenjaju i ono što je aktualno danas sigurno će nastaviti rasti u budućnosti. No, važno je razvijati tzv. product mindset koji smo primijetili da nedostaje i u Hrvatskoj i na američkom tržištu, istaknuo je Tomislav Tenodi, CEO Specka.

– Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju izguraju do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato što naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika. – poručio je studentima Tenodi.

Panelisti su studentima istaknuli da koriste sve prilike koje im se nude jer početak karijernog puta u jednom poduzeću ne znači i njegov završetak. Brojne su prilike za karijerni razvoj koje ne uključuju samo mobilnost između poduzeća već i unutar samih poduzeća, ovisno o motivaciji i želji za vlastitim razvojem. 

Uz panel raspravu, na drugom danu Tjedna karijera, najvećeg networking eventa namijenjenog umrežavanju studenata FOI-ja i poslodavaca te usvajanju novih znanja, studenti su mogli sudjelovati na aktivnostima 14 prisutnih poslodavaca: 2e Systems, Agency04, Infinum, InfoDom, NETS CEE d.o.o, NTH Mobile, Point Visible, Poslovna inteligencija, Privredna banka Zagreb, SHAPE 404 d.o.o, Speck, Trikoder, Verso Altima grupa te Zagrebačka banka d.d.

FOTO: FOI