LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predavanje za studente i druge zainteresirane

Svjetski stručnjaci kreativnih industrija i animacija u lipnju na Sveučilištu Sjever

– Odjel za multimediju Sveučilišta Sjever već godinama ostvaruje zavidnu suradnju s najboljim svjetskim stručnjacima i tvrtkama iz područja multimedije, čemu su dokaz i ova gostovanja. – ističu njegovi predstavnici.

– Odjel za multimediju Sveučilišta Sjever već godinama ostvaruje zavidnu suradnju s najboljim svjetskim stručnjacima i tvrtkama iz područja multimedije, čemu su dokaz i ova gostovanja. – ističu njegovi predstavnici.

Umjetnik i redatelj Josh Staub iz Sjedinjenih Američkih Država te prof. dr. sc. Dragan Milinković Fimon (Srbija – Francuska), jedni od najboljih svjetskih stručnjaka u području vizualnih umjetnosti, održat će u srijedu, 2. lipnja 2021. godine, u 16 sati na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin, predavanja za studente i sve zainteresirane. Događaj organizira Odjel za multimediju.
– Odjel za multimediju Sveučilišta Sjever već godinama ostvaruje zavidnu suradnju s najboljim svjetskim stručnjacima i tvrtkama iz područja multimedije, čemu su dokaz i ova gostovanja, ali i priznanje značaju studija multimedije koji obrazuje stručnjake za posao u kreativnim industrijama. – ističu njegovi predstavnici.
Josh Staub trenutačno je redatelj u Netflix Animation studiju (Američki studio za animaciju i podružnica Netflixa). 
– Prije toga radio je u Walt Disney Animation Studios u kojem je radio na više od 20 filmskih projekata, uključujući Oscarom nagrađene filmove – Frozen, Paperman i Feast. Stručnjak je koji ima više od 27 godina profesionalnog iskustva u razvoju, dizajniranju, režiji i/ili nadzoru mnogih najuspješnijih animiranih filmova i igara svih vremena. Također, 2018. primljen je na Akademiju za umjetnost i znanost (Oscar) zbog iznimnih postignuća na polju kazališnih filmova. Uz posao u Netflix Animationu, radi kao izvanredni profesor, mentor i gost predavač na fakultetu, USC School of Cinematic Arts. U svojoj iznimnoj karijeri ističe prvi film The Mantis Parable, animirani kratki film iz 2005. godine koji je u potpunosti stvorio on samostalno, što mu omogućuje prvi put da kombinira svoje umjetničke, pripovjedačke i glazbene talente u jedan projekt. Mantis Parable prikazana je na više od 100 festivala širom svijeta (Tribeca, Annecy) i osvojila je 18 glavnih nagrada, uključujući dvije kvalifikacije za nagradu Oscar. Film je prikazan i u glavnim nacionalnim muzejima umjetnosti – Smithsonian Institutu, Nacionalnoj galeriji umjetnosti i Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. – navode sa Sveučilišta Sjever.
Josh Staub / foto: Sveučilište Sjever
 
Dragan Milinković Fimon ugledni je sveučilišni profesor, producent, dramski pisac i redatelj s nevjerojatno bogatom karijerom.
– Više od trideset godina aktivan je član FICC-a, CIFEJ-a, CILECT-a i nekoliko drugih međunarodnih filmskih udruga i organizacija. Bio je redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Cetigneu, AFA, Umjetničkoj akademiji u Beogradu, Europskoj filmskoj akademiji ESRA u Parizu, USAC u Torinu. Također je bio gostujući profesor na Sveučilištu London i na nekoliko svjetski važnih sveučilišta (Kairo, Colombo, Barcelona, ​​Istanbul, Moskva, Nairobi, Pariz, Prag, Sarajevo, Seul, Torino, Zürich). Uz to, međunarodno je aktivan kao izvršni direktor Međunarodnog festivala alternativnog kazališta. Nadalje, izvršni je direktor Srpskog filmskog centra i predsjednik Srpske asocijacije filmskih društava. Profesor Fimon autor je i glavni instruktor projekta Filma u školama prihvaćenog u više od šezdesetak država i već djelomično realiziranog u Argentini, Cipru, Iranu, Indiji, Crnoj Gori, Južnoj Africi. Također je bio suosnivač i direktor SEE A PARIS-a, međunarodnog filmskog festivala zemalja jugoistočne Europe, a za razdoblje 2017–2020. izabran je za potpredsjednika CIFEJ-a – Međunarodnog centra filmova za djecu i mlade. – ističu ogranizatori predavanja.
Osim gostovanja na Sveučilištu Sjever, ovi su svjetski priznati stručnjaci doputovali u Varaždin kako bi bili u stručnom žiriju dvanaestog po redu VAFI & RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih koji organiziraju varaždinska udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA i riječka javna ustanova u kulturi Art-kino.
– Time se nastavlja višegodišnja suradnja Sveučilišta Sjever i udruge VANIMA. Naime, zadnjih sedam godina studenti preddiplomskog studija Multimedije, oblikovanja  primjene u sklopu kolegija Grafički dizajn stvaraju kao nastavne zadatke vizual i službeni plakat VAFI & RAFI festivala. – pojašnjavaju predstavnici.
FOTO: DRAGAN MILINKOVIĆ FIMON / SVEUČILIŠTE SJEVER