LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lokalna politika protiv Sveučilišta

Sveučilištu u Slavonskom Brodu prijeti deložacija?

Sveučilište u Slavonskom Brodu našlo se u problemima jer Grad uvjetuje sklapanje ugovora o najmu gradskog prostora koje je Sveučilište do sada koristilo besplatno.

Sveučilište u Slavonskom Brodu našlo se u problemima jer Grad uvjetuje sklapanje ugovora o najmu gradskog prostora koje je Sveučilište do sada koristilo besplatno.

Sveučilištu u Slavonskom Brodu Grad Slavonski Brod poslao je dopis s otkazom ugovora o korištenju više gradskih prostora, donosi HRT

Naime, Sveučilište treba pristati na plaćanje zakupnine, a ako ne pristane, prijeti mu deložacija. Radi se o prostorima koje, kako ističe prof.dr.sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Strojarski fakultet i Sveučilište koriste od 1979. godine. 

Taj je prostor Sveučilište do sada koristilo besplatno, a, nakon što je prošle godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo pitanje dodatnih prostora za potrebe Sveučilišta, Grad je dogovor uvjetovao rješavanjem starog duga iz izgubljenog sudskog spora s državom. 

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao je za HRT da se Grad načelno dogovorio s Ministarstvom kako bi se moglo ići u prijeboj duga, no Sveučilište, navodi gradonačelnik, nije potpisalo ugovor koji je Grad poslao. 

Rektor Samardžić pak ističe da nije mogao potpisati ugovor na pet godina za iznos od 800, 000 kuna u prvoj godini, dok u drugoj godini iznos nije definiran.

Izostanak dogovora rezultirao je, kaže gradonačelnik, jedinim logičnim potezom – ili ugovor o zakupu ili iseljenje. Rok istječe početkom veljače.

Rektor Samardžić smatra da Sveučilište ima pravo na te zgrade, a zatražili su i mišljenje Ministarstva jer, kako navodi, više od dva milijuna kuna za plaćanje godišnjeg zakupa nemaju.

– Ako rektori i ostali imaju sredstva da kupuju derutne zgrade po Đuri Đakoviću, koje sigurno nisu primjerene za boravak studenata, ne znam zašto to onda ne bi radio i Gradu Slavonskom Brodu – smatra, s druge strane, gradonačelnik.

FOTO: GOOGLE MAPS