LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Godina inovacija

Sveučilište u Zagrebu planira ove godine osnovati svoj Znanstveno-tehnologijski park!

Sveučilišno povjerenstvo za inovacije i transfer tehnologije koordinirat će niz aktivnosti najavljenih za 2021. godinu koju je Sveučilište u Zagrebu proglasilo Godinom inovacija.

Sveučilišno povjerenstvo za inovacije i transfer tehnologije koordinirat će niz aktivnosti najavljenih za 2021. godinu koju je Sveučilište u Zagrebu proglasilo Godinom inovacija.

Senat je na svojoj siječanjskoj sjednici donio odluku kojom je 2021. proglašena Godinom inovacija na Sveučilištu u Zagrebu. Navedeno podrazumijeva, navode sa Sveučilišta, da će se ove godine organizirati niz aktivnosti s ciljem upoznavanja šire javnosti s djelovanjem vrhunskih istraživača te ulogom i važnošću inovacija, znanosti i tehnologije za društvo u cjelini.

K tome, najavili su da planiraju osnovati svoj Znanstveno-tehnologijski park u kampusu Borongaj, izraditi Katalog inovacija i patenata Sveučilišta te svečano dodijeliti posebna priznanja i nagrade za sveučilišnu inovaciju godine, inovatora godine i najuspješniji transfer tehnologije.
– Planom aktivnosti predviđeno je i da će tijekom ove godine sveučilišna tijela raditi na uspostavljanju institucijskoga regulatornoga okvira za upravljanje intelektualnim vlasništvom i aktivnostima transfera znanja i tehnologije, kao i na dodatnim uputama za sastavnice Sveučilišta u Zagrebu vezanima uz inovacije i transfer tehnologije, koje bi pridonijele boljim rezultatima rangiranja na globalnim rang-listama najuspješnijih sveučilišta. Također, važan dio aktivnosti odnosit će se na popularizaciju i promicanje inovacija i transfera tehnologije u javnosti i medijima. – ističu.
Sve će spomenute aktivnosti, pojašnjavaju, koordinirati Sveučilišno povjerenstvo za inovacije i transfer tehnologije, koje je rektoru i Senatu predložilo da se  2021. proglasi Godinom inovacija. Uz prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenka Šimpragu, koordinator Povjerenstva je prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti.
– Sveučilište u Zagrebu prepoznaje obrazovanje, znanost, inovacije i transfer znanja i tehnologije kao razvojne prioritete koji jedini mogu donijeti dugoročni gospodarski napredak i društvenu stabilnost Hrvatskoj. Svjesno svoje uloge u promicanju inovacija i stvaranju platforme za prijenos znanja i tehnologije u gospodarstvo, nastoji u svakom pogledu podupirati istraživački rad i inovacijsku djelatnost. Vrijedan i uporan rad međunarodno je prepoznat i priznat, što je vidljivo i stalnim napredovanjem u usporedbi s najboljim svjetskim sveučilištima. – poručuju predstavnici.
Tvrde da aktivnosti istraživača Sveučilišta u Zagrebu čine gotovo 70% hrvatske znanosti i inovacijskoga potencijala koji, osim svojih znanja, uspješno prenose akademske vrijednosti novim naraštajima studenata te ih obrazuju i odgajaju u nove generacije stručnjaka.
– Sveučilište u Zagrebu neizostavan je partner i hrvatskom gospodarstvu te istovremeno, nezaobilazna ekspertna infrastruktura u izvanrednim situacijama, kao što su i pokazali posljednji izazovi koje su donijeli niz potresa te pandemija bolesti COVID-19. – zaključuju.
FOTO: PIXABAY