LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodna izložba inovacija

Sveučilište u Zagrebu ostvarilo izniman uspjeh na izložbi ARCA 2016.

Na 14. izdanju ARCA-e predstavljen je značajan broj inovacija koje su rezultat hrvatskoga stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institucijama. Fakultet prometnih znanosti dobitnik je najznačajnijeg priznanja izložbe.

Na 14. izdanju ARCA-e predstavljen je značajan broj inovacija koje su rezultat hrvatskoga stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institucijama. Fakultet prometnih znanosti dobitnik je najznačajnijeg priznanja izložbe.

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu osvojile su ukupno četiri zlatne, četiri srebrne i pet brončanih medalja na ovogodišnjoj 14. međunarodnoj izložbi inovacija – ARCA-i. Održala se od 20. do 22. listopada 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu dobitnik je Velike nagrade Grand Prix, najznačajnijega priznanja izložbe. Naime, u suradnji s Radionicom željezničkih vozila Čakovec, osmislio je projekt samohodnoga vagona za rasuti teret. Iznimni uspjesi sastavnica na ovoj međunarodnoj manifestaciji pokazatelj su kako se snažnijim povezivanjem gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom te korištenjem znanstvene i istraživačke infrastrukture značajno može osnažiti konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i pridonijeti razvoju RH.

Na izložbi je sudjelovalo deset sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Grafički fakultet, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Metalurški fakultet, Građevinski fakultet, Šumarski fakultet, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Geotehnički fakultet te Fakultet elektrotehnike i računarstva. One su tijekom tri dana predstavile ukupno 19 inovativnih projekata.

Međunarodnu izložbu inovacija organizirala je Udruga inovatora Hrvatske s ciljem predstavljanja najinovativnijih projekata nastalih u Hrvatskoj i svijetu. Na izložbi je javnosti predstavljen značajan broj inovacija koje su rezultat hrvatskoga stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institucijama. Naglasak je bio na inovacijama koje su ne samo rezultat znanja i inventivnosti mladih iz obrazovnoga sustava nego i temelj budućega hrvatskoga gospodarskoga razvoja.

Izložba inovacija ARCA 2016. održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim partnerima.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR