LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje QS World University Rankings

Sveučilište u Zagrebu nije niti među 600 najboljih na svijetu

Zagrebačko sveučilište bilježi kontinuirani pad posljednjih godina. Sada se svrstava u pretposljednju skupinu sveučilišta, samo jednu kategoriju od najlošijih na svijetu.

Zagrebačko sveučilište bilježi kontinuirani pad posljednjih godina. Sada se svrstava u pretposljednju skupinu sveučilišta, samo jednu kategoriju od najlošijih na svijetu.

Istraživanje QS World University Rankings pokazuje da Sveučilište u Zagrebu nije niti među 600 najboljih na svijetu.

Na listi od 800 sveučilišta, Sveučilište u Zagrebu smjestilo se između 601. i 650. mjesta, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada se brojem bodova pozicioniralo kategoriju iznad, između 551. i 600. mjesta.  Zagrebačko sveučilište bilježi kontinuirani pad posljednjih godina. Sada se svrstava u pretposljednju skupinu sveučilišta, jednu kategoriju od najlošijih na svijetu. 

Bolji rang od zagrebačkog ima Sveučilište u Ljubljani, između 551. i 600. mjesta, a lošije je Sveučilište u Beogradu koje se nalazi u klasi najlošijih svjetskih sveučilišta na 701.+ mjestu.

Najbolje sveučilište na svijetu prema ovoj listi je Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Među prvih deset nalaze se samo američka i britanska sveučilišta. MIT slijede američki Harvard i britanski Cambridge koji su zauzeli 2. i 3. mjesto. Među prvih 10 još su i UCL (University College London), Imperial College London, University of Oxford, Stanford University, Yale University, University of Chicago, a 10. mjesto dijele California Institute of Technology (Caltech) i Princeton University.

Već je u kolovozu ove godine objavljena tzv. šangajska lista na kojoj je Sveučilište u Zagrebu smješteno između 400. i 500. mjesta, kao i Sveučilište u Ljubljani. Prema šangajskoj listi, Sveučilište u Beogradu nalazi se između 300. i 400. mjesta te je dosta bolje od zagrebačkog.

FOTO: PINTEREST.COM