LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europska noć istraživača

Sveučilište u Splitu pripremilo genijalne aktivnosti na Noći istraživača; provjerite o čemu se radi

I ove je godine na Europskoj noći istraživača Sveučilište u Splitu imalo veliku ulogu. Brojni posjetitelji imali su priliku uživati u aktivnostima koje su organizirali djelatnici i studenti splitskih fakulteta, kao što je vožnja na Popaju, degustacija dalmatinskih proizvoda i sl.

I ove je godine na Europskoj noći istraživača Sveučilište u Splitu imalo veliku ulogu. Brojni posjetitelji imali su priliku uživati u aktivnostima koje su organizirali djelatnici i studenti splitskih fakulteta, kao što je vožnja na Popaju, degustacija dalmatinskih proizvoda i sl.

Europska noć istraživača održana je u petak, 27. rujna, a privukla je brojne posjetitelje svih uzrasta. Kada govorimo o Splitu, najveći dio odvijao se u podrumima Dioklecijanove palače gdje su prikazani razni pokusi i videoprojekcije, a održane su i radionice. Aktivnosti su bile organizirane i na Rivi te u prostorima Mediteranskog instituta za istraživanje života.

U manifestaciji je sudjelovalo i Sveučilište u Splitu. Tako su osnovnoškolci imali prilike naučiti ponešto o suvremenoj navigaciji vozeći se na Popaju, školskom brodu Pomorskog fakulteta. Kemijsko-tehnološki fakultet i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije održali su videoprezentaciju o znanstvenim istraživanjima i građevinskim radovima u procesima konzervacije i restauracije povijesno značajnih objekata.

Videoprojekcijom i demonstracijom postupaka u organizaciji Umjetničke akademije posjetitelji su imali prilike naučiti ponešto o tehnikama u istraživanju anatomije umjetničkih djela. Na štandu Pomorskoga fakulteta uz pomoć set up panela prikazani su principi upravljanja pneumatskim sustavima prije primjene senzorike, danas i u budućnosti.

Sveučilišni odjel za studije mora prezentirao je domaće biljne sorte, a prikazan je i pozitivan utjecaj biljnih antioksidanata na ljudsko zdravlje. Za ljubitelje hrane Kemijsko-tehnološki fakultet omogućio je degustaciju tradicionalnih i novih dalmatinskih proizvoda, a Institut za jadranske kulture i melioraciju krša prezentirao je likere, ulja, sokove te aromatično i ljekovito bilje.

Medicinski fakultet omogućio je mjerenje razine glukoze krvi i arterijskog tlaka zainteresiranim posjetiteljima. Sveučilišni odjel za forenzične znanosti  organizirao je radionice pod nazivom Tragovi krvi u forenzici. Predstavnici Odjela za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta izveli su demonstracijske pokuse, a posjetitelji su mogli naučiti ponešto o fizici oko nas.

MedILS je izveo pokuse iz elektriciteta, magnetizma, mehanizama kemijskih reakcija, biokemije i genetike. Osim toga, govorilo se i o hrvatskim i inozemnim istraživačima te o iskustvima u projektima EU-a s predstavnicima Centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju te Ureda za projekte i transfer tehnologije. Navečer je na MedILS-u održan Astro Party za nastavnike i učenike osnovnih i srednjih škola.

FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU