LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki planovi

Sveučilište u Splitu i Sinj mogli bi udružiti snage u izgradnji centra suvremene poljoprivrede

Na sastanku splitskog rektora i gradonačelnika Sinja raspravljalo se o planovima koji bi splitsko sveučilište i Sinj mogli smjestiti u svjetski vrh po pitanju suvremene poljoprivrede.

Na sastanku splitskog rektora i gradonačelnika Sinja raspravljalo se o planovima koji bi splitsko sveučilište i Sinj mogli smjestiti u svjetski vrh po pitanju suvremene poljoprivrede.

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić jučer je s delegacijom i pročelnikom djelokruga poslova Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislavom Đonlićem posjetio Gradsku vijećnicu Grada Sinja gdje ga je ugostio gradonačelnik Miro Bulj. 

Povod je posjeta, između ostaloga, kako stoji u priopćenju, bila suradnja Sinja i splitskog sveučilišta u svrhu razvojnog puta grada prema mjestu izvrsnosti moderne poljoprivrede. Naime, u Sinju djeluje studij mediteranske poljoprivrede, pa je bilo potrebno utvrditi organizaciju i potrebe studija. Bulj je istaknuo da bi trebalo uspostaviti i srednjoškolski smjer u području poljoprivrede, a u tome ga je podržao Đonlić.
– Od Splitsko-dalmatinske županije dobili smo potvrdu da će se u Sinju otvoriti novi odjel, novi razred unutar srednje škole, smjer poljoprivrede. Vertikalu obrazovanja prilagodit ćemo onome što je naš potencijal i ono što u ovome trenutku želimo razvijati, a to je poljoprivreda. – istaknuo je gradonačelnik Bulj.
Viša savjetnica za obrazovanje i znanost za svjetsku banku dr. sc. Danica Ramljak želi da Sinj postane mjesto u kojemu će biti osnovan Inovacijski centar za digitalnu poljoprivredu kao mogući zajednički projekt Sveučilišta i Grada. Ramljak je mišljenja da treba uspostaviti i studijski program digitalne poljoprivrede jer bi to Sinj i Sveučilište svrstalo u sam svjetski vrh.

Svi prisutni po završetku sastanka bili su iznimno zadovoljni. Rektor Ljutić podsjetio je i kakav je dojam ostavio njihov potez premještanja studija mediteranske poljoprivrede u Sinj, odnosno naglasio da je važno prilagoditi se lokalnim sredinama:
– Upravo je to trend kojim ide današnje moderno znanje, nastava i naukovanje, dakle idemo prema lokalnim sredinama i ojačavamo znanje lokalnih sredina. Oduševljen sam koliko vrlo značajnih ljudi živi u Sinju i okolici i bave se poljoprivredom. Kada pogledamo cijelu našu županiju, mi imamo jednu veliku snagu i uz jedno zajedništvo možemo dati perspektivu. Sve ovo radimo radi naših budućih studenata, radi naše mladosti. – govori rektor Ljutić.
Sastanku su, kako stoji u priopćenju, uz gradonačelnika Mira Bulja i rektora Dragana Ljutića nazočili Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika, prof. dr. sc. Tomislav Kilić, prorektor za poslovanje, prof. dr. sc. Goran Kardum, prorektor za nastavu, prof. dr. sc. Željko Radić, prorektor za pravne poslove i razvoj ljudskih potencijala, prof. dr. sc. Stipan Janković, pročelnik Odjela zdravstvenih studija, prof. dr. sc. Ivan Pavić, voditelj preddiplomskog studija Hotelijerstvo i gastronomija, Filip Klarić-Kukuz, glavni tajnik Sveučilišta u Splitu, Ivana Pletković, pročelnica Ureda rektora, Jelena Hrga, voditeljica Odjela za financijsko poslovanje i računovodstvo, Nataša Musap, tajnica rektora, doc. dr. sc. Josip Gugić, voditelj Studija mediteranske poljoprivrede, mr. sc. oec. Ivana Pavić, dipl. inf, v. d. pročelnica Upravnoga odjela za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom, dr. rer. nat. Mislav Cvitković, Odjel za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Frano Boko, mag. ing. mech, predsjednik Odbora za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, obnovi i razvoj Grada Sinja i Ivica Mastelić, dipl. ing agronomije, viši stručni suradnik za poljoprivredu u Gradu Sinju. 
FOTO: GRAD SINJ