LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potpisnici sporazuma su brojni fakulteti i sveučilišta

Svečano uručen Sporazum o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

Predvodnici otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj započeli s radom na izgradnji modernog i kompetitivnog sustava znanosti utemeljenog na načelima otvorene znanosti i otvorenog pristupa.

Predvodnici otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj započeli s radom na izgradnji modernog i kompetitivnog sustava znanosti utemeljenog na načelima otvorene znanosti i otvorenog pristupa.

Danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja članicama Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) svečano uručio potpisani Sporazum.

Potpisnici Sporazuma o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost su ustanove koje su predvodnice u ostvarivanju ciljeva otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj: Hrvatska zaklada za znanost, Institut Ruđer Bošković, Institut za etnologiju i folkloristiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu. Time je službeno započelo djelovanje članica na ostvarivanju ciljeva Inicijative za HR-OOZ.

Hrvatski oblak za otvorenu znanost postat će nacionalno organizacijsko i tehnološko okruženje koje potiče i omogućava otvorenu znanost osiguravajući resurse i usluge potrebne za prikupljanje, obradu i pohranu, dijeljenje i ponovnu uporabu istraživačkih podataka. Inicijativa za HR-OOZ rezultat je višegodišnjeg zajedničkog rada brojnih dionika sustava znanosti i visokog obrazovanja u području otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj, a pokrenuta je uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zaklade za znanost. Inicijativa će stvoriti preduvjete za izgradnju Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost koji će omogućiti koordinirani razvoj e-infrastrukture u Hrvatskoj. 

– Otvorena znanost budućnost je uspješne znanosti i istraživanja kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Ona predstavlja moderan, kolaborativan i javnosti otvoren istraživački proces čiji su rezultati dostupni i provjerljivi od strane drugih znanstvenika, što doprinosi povećanju inovativnosti, jačanju suradnje i transparentnosti u znanosti. Isto tako, otvorena znanost omogućuje bržu primjenu i transfer rezultata istraživanja u gospodarstvu i društvu općenito. Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao krovno tijelo nadležno za područje znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj, svojim sudjelovanjem podržalo nastanak ove Inicijative. Očekujemo da će rezultati Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost značajno doprinijeti oblikovanju modernog istraživačkog prostora u Hrvatskoj koji će se temeljiti na načelima otvorene znanosti – istaknuo je tom prigodom ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs

Putem Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost istraživački podaci te usluge i resursi za istraživanje, koji nastaju u Hrvatskoj, bit će uključeni i u Europski oblak za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Uspostava EOSC-a transformirala je europsku znanost i europskim znanstvenicima osigurala mogućnost korištenja svih prednosti znanosti temeljene na podacima, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim područjima znanosti. 

– Srce sudjelovanjem u brojnim europskim projektima aktivno doprinosi izgradnji EOSC-a, a paralelno s time u sklopu strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) zajedno s partnerskim institucijama gradi novu generaciju e-infrastrukture za naprednu znanost i moderno obrazovanje koja će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. Završetkom projekta HR-ZOO izgradit će se infrastruktura koja će zajedno s rezultatom Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost – uspostavljenim nacionalnim oblakom za otvorenu znanost – činiti tzv. yin-yang model okruženja za otvorenu znanost u Hrvatskoj, usklađen s Europskim istraživačkim prostorom i relevantnim europskim inicijativama – naglasio je Ivan Marić, ravnatelj Srca.

FOTO: SRCE