LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava za vrijeme koronavirusa

Sve više fakulteta iznosi plan organizacije nastave – evo što kažu s još 6 fakulteta

Provjerili smo kakav je plan za organizaciju nastave na Fakultetu prometnih znanosti, Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, Šumarskom, Rudarsko-geološko-naftnom i Pravnom fakultetu.

Provjerili smo kakav je plan za organizaciju nastave na Fakultetu prometnih znanosti, Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, Šumarskom, Rudarsko-geološko-naftnom i Pravnom fakultetu.

Iako smo ranije poslali upite svim fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu vezano za organizaciju nastave najesen s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, nismo dobili odgovor baš od svih sastavnica. No naknadno su na svojim stranicama o tome studente obavijestili Fakultet prometnih znanosti, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije i Farmaceutsko-biokemijski fakultet.
Vezano:
Osim spomenutih sastavnica, dodatne su informacije objavili i Pravni fakultet, Rudarsko-naftno-geološki fakultet i Šumarski fakultet.

Fakultet prometnih znanosti

Nastava će se u zimskom semestru akademske godine 2020/2021. na FPZ-u odvijati mješovitim/hibridnim modelom, odnosno kombinacijom nastave uživo i na daljinu. Izvođenje nastave na daljinu ovisit će o prostornim i kadrovskim mogućnostima i ograničenjima.

Nastava za redovne studente preddiplomskih i diplomskih studija započet će prema akademskom kalendaru Fakulteta, 5. listopada 2020. godine, a raspored nastave bit će objavljen u drugoj polovici rujna 2020. I ovaj je Fakultet odlučio pozvati studente koji nisu iz Zagreba da pronađu smještaj i da u prostorije Fakulteta dolaze isključivo u terminima održavanja nastave.

Uvodni sat za studente prve godine preddiplomskih studija planira se za petak, 2. listopada 2020, a obavijest o načinu provedbe i točnom vremenu održavanja bit će objavljena krajem rujna 2020. Konzultacije će se odvijati uživo, osim ako dogovor bude drukčiji između studenata i nastavnika, a referada će raditi od 9 do 13 sati radnim danom, no možete s njima kontaktirati i putem e-adrese referada@fpz.unizg.hr.

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

FKIT ima u planu nastavu u najvećoj mogućoj mjeri provoditi u prostorima Fakulteta uz sve propisane preporuke. Nastava će početi 5. listopada na preddiplomskim i diplomskim studijima za sve studente prema akademskom kalendaru koji će biti objavljen naknadno, ali bit će i podložan promjenama.

Uvodni sat za studente 1. godine preddiplomskih studija održat će se u četvrtak, 1. listopada 2020, a o mjestu i vremenu održavanja brucoši će biti obaviješteni putem mrežne stranice Fakulteta. Plan je da brucoši nastavu pohađaju u istoj grupi i u istoj predavaonici, navode s Fakulteta. Grupe će biti do najviše 55 studenata, ovisno o veličini predavaonice poštujući preporuke o fizičkoj distanci od 1,5 m.

Nošenje zaštitnih maski bit će obvezno u svim prostorima Fakulteta, na predavanjima, laboratorijskim vježbama i seminarima. Fakultet će za sve studente osigurati višekratne zaštitne maske. Brucoši će zaštitne maske preuzeti na uvodnom predavanju. Plan je da se nastava provodi kondenzirano i u turnusima, a prostorije će se nakon svake grupe dezinficirati.
– Za studente viših godina preddiplomskih i diplomskih studija nastava će biti organizirana u mješovitom obliku (uživo i na daljinu) s namjerom da se sve laboratorijske vježbe i većina predavanja provodi uživo. Plan je da se nastava provodi kondenzirano i u turnusima. Tijekom rujna u suradnji s nositeljima kolegija bit će definiran način izvođenja nastave o čemu će studenti biti pravovremeno obaviješteni putem mrežne stranice predmeta.
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Na ovome se Fakultetu još razrađuje model izvođenja nastave u zimskom semestru akademske godine 2020/2021, no već se zna da će se nastava u najvećoj mjeri, odnosno koliko to uvjeti budu dozvoljavali, provoditi na klasični, kontaktni način.

Plan je da nastava krene 1. listopada 2020. godine prema rasporedu koji će biti objavljen krajem rujna, no posebna pozornost usmjerit će se prema brucošima čiji će se dan proslaviti 1. listopada. Sve studente pozvalo se da nađu smještaj u Zagrebu te da potiču odgovornost i savjesno ponašanje i da se pridržavaju sljedećeg:
  • studenti ne smiju ulaziti u unutarnje ni u vanjske prostore (dvorište, vrt) ustanove ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, dišne (respiratorne) simptome (kašalj, poteškoće u disanju, curenje iz nosa) ili ostale simptome zarazne bolesti (poremećaj osjeta njuha i okusa, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima, probavne tegobe i sl.) te ako su u samoizolaciji ili im je utvrđena zaraza koronavirusom
  • studenti su dužni mjeriti tjelesnu temperaturu prije dolaska na Fakultet
  • u svim zatvorenim prostorima Fakulteta studenti trebaju nositi maske ili druga pokrivala za usta i nos (maska cijelo vrijeme pokriva usta i nos)
  • pri ulasku u Fakultet i izlasku iz njega, tijekom kretanja Fakultetom te boravka u njegovim prostorima mora se držati razmak od drugih osoba najmanje 1,5 metar 
  • tijekom proglašene pandemije hodnici, stubišta i ulazi visokih učilišta najosjetljivija su mjesta za prijenos bolesti, stoga se zadržavanje na njima treba izbjegavati.
Šumarski fakultet

Ono što izdvaja ovaj Fakultet od svih ranije spomenutih jest to da je temeljem svih propisanih preporuka i odluka te na temelju zaključka Dekanskog kolegija održanog jučer, 7. rujna, utvrđeno da će se nastava u potpunosti odvijati kontaktno za sve godine studija. 

Uprava bi do 25. rujna trebala izraditi detaljne upute za održavanje svih oblika nastave na Šumarskom fakultetu u zimskom semestru, no dotad pozivaju sve da doprinesu kvaliteti svih oblika nastave i provjera ishoda učenja te da sačuvaju i zaštite svoje i tuđe zdravlje.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet

Iako smo njegov odgovor već dobili ranije, RGN je sada objavio nešto detaljnije preporuke i upute na svojoj službenoj stranici. Okvirni plan je sljedeći, a prenosimo u nastavku:
  • da se nastava odvija uživo za sve elemente nastave koji se kvalitetnije obavljaju uživo (laboratorijske vježbe, auditorne vježbe, projektantske i vježbe na računalima) a predavanja dominantno na daljinu
  • smanjenje broja studenata koji istovremeno boravi na fakultetu
  • studenti prve godine preddiplomskog studija bi svu nastavu slušali uživo
  • predlaže se pomicanje praktičnih dijelova nastave (koji zahtijevaju rad na lokaciji Fakulteta) u početni dio semestra, primjerice laboratorijske i praktične vježbe
  • spremnost za prelazak održavanja nastave na daljinu ako za time bude potrebe
  • obavezno nošenje maski tijekom boravka na fakultetu te pridržavanje ostalih epidemioloških preventivnih mjera.
Prema svemu navedenom, nastava će se održavati u hibridnom, odnosno mješovitom modelu nastave. 
– Studenti prve godine preddiplomskog studija bi svu nastavu slušali uživo. Druga i treća godina preddiplomskog studija bi naizmjence svakih tjedan dana imala nastavu uživo, a zatim tjedan dana na daljinu (druga godina bi počela s nastavom uživo, a treća s nastavom na daljinu). Rezervna opcija bi bila ritam od tjedan dana ili dva dana uživo, tri dana online. Ovisno o preostalim raspoloživim terminima predavaonica vjerojatan je isti princip za diplomske studije.
Ako se neki kolegij inače održava dva puta tjedno, sada će se vjerojatno održavati jednom tjedno u trajanju od 90 minuta bez pauze nakon čega slijedi pauza i dezinfekcija. Nakon pauze i dezinfekcije studenti bi se vratili točno na svoja mjesta.

RGN je trenutačno u fazi slaganja mogućeg rasporeda sati s obzirom na to da hibridni način održavanja nastave zahtijeva novi koncept rasporeda sati. Ako ne bude moguće složiti raspored prema trenutačnim odrednicama, moguće je da će se nastava morati održavati od 8 do 20 sati te postoji mogućnost da će se dio nastave uživo morati održavati subotom.

Pravni fakultet 

Pravni fakultet u Zagrebu prate poprilično dramatične situacije ove jeseni jer su studenti bili nezadovoljni komunikacijom s Upravom i Vijećem fakulteta, zbog čega su naknadno pokrenuli peticiju s nekoliko zahtjeva i uputili je spomenutoj Upravi i Vijeću, a u međuvremenu je Fakultet objavio nešto detaljnije informacije.
Vezano: Peticijom prikupljeno više od 1500 potpisa studenata Pravnog fakulteta; Uprava ipak objavila informacije o nastavi
Baš kao i većina zagrebačkih fakulteta, Pravni će fakultet nastavu izvoditi mješovito i to tako što će predavanja iz obveznih predmeta biti u potpunosti online, na izbornim predmetima predavanja će biti online tamo gdje se upisalo manje od 15 ili više od 30 studenata, a detaljan raspored bit će objavljen naknadno. Seminari i vježbe izvodit će se uživo, dok će konzultacije biti u pravilu online, a obrane završnih radova prema dogovoru nastavnika i studenta.
–  U organizaciji online i nastave u učionicama vodimo se primarno brigom o zdravlju naših studenata i nastavnika, zbog čega će se oni oblici nastave koji se izvode u većim grupama (predavanja, koja se uobičajeno izvode u grupama do 150 studenata) odvijati online. S druge strane, kod onih oblika nastave gdje se zahtijeva veća interakcija između studenata i nastavnika (seminari, vježbe i neki izborni predmeti) i koji se u pravilu odvijaju u manjim grupama naglasak će biti na nastavi u učionicama (uz poštivanje svih epidemioloških preporuka).
Plan je podložan izmjenama ovisno o poboljšanju ili pogoršanju situacije, a nastava će početi 23. rujna za studente prve, druge i treće godine integriranog pravnog studija, odnosno 1. listopada za sve ostale. Dani orijentacije za brucoše održat će se 21. i 22. rujna, kombinirano online i u prostorima Fakulteta. 

Pravni fakultet također je pozvao studente na pronađu smještaj u Zagrebu ako to već nisu učinili.
FOTO: PIXABAY