LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije

Sve što trebate znati o stipendijama programa CEEPUS

Stipendije za mobilnost unutar programa CEEPUS dostupne su studentima preddiplomskog, diplomskog, poslijediplomskog i doktorskog studija te nastavnom osoblju.

Stipendije za mobilnost unutar programa CEEPUS dostupne su studentima preddiplomskog, diplomskog, poslijediplomskog i doktorskog studija te nastavnom osoblju.

CEEPUS, Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije, ključni je program akademske mobilnosti studenata i profesora srednje i jugoistočne Europe. Zemlje članice ovog programa akademske razmjene su Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Hrvatska.

Ove zemlje nalaze se u pojedinim CEEPUS mrežama, s time da jednu CEEPUS mrežu čine najmanje tri člana iz najmanje tri države članice CEEPUS-a. Članovi su visoka učilišta i njihove sastavnice, to jest pojedini fakulteti i odsjeci. Popis država članica i mreža u 2015./2016. akademskoj godini možete pogledati na poveznici.

Stipendije za mobilnost unutar CEEPUS-a dostupne su studentima preddiplomskog, diplomskog, poslijediplomskog i doktorskog studija te nastavnom osoblju. Postoje četiri kategorije mobilnosti: student (semestralna mobilnost u minimalnom trajanju od tri mjeseca), short-term student (mobilnost na koju se mogu prijaviti studenti završnih godina u svrhu istraživanja za završni ili diplomski rad, u minimalnom trajanju od mjesec dana), teacher (mobilnost nastavnog osoblja) te short-term excursion (kratka grupna mobilnost, na primjer ljetna škola).

Prijaviti se možete na jednu od dviju osnovnih vrsta mobilnosti: mobilnost unutar CEEPUS mreža (network mobility) i mobilnost izvan CEEPUS mreža (freemover). Ako se vaš fakultet ili odsjek nalazi u jednoj od CEEPUS mreža, tada obično on raspisuje natječaj za odabir kandidata za odlaznu mobilnost. Stoga, ako se želite prijaviti unutar određene mreže, potrebno je prethodno dogovoriti mobilnost s koordinatorom na vašem odsjeku. Na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU možete provjeriti nalazi li se vaš fakultet i odsjek u odobrenim CEEPUS mrežama te popis koordinatora za tekuću akademsku godinu koje možete kontaktirati.

Kada vaš fakultet odobri mobilnost, potrebno je ispuniti online prijavu na mrežnim stranicama sustava CEEPUS. Rok prijave za odlazak na mobilnost u zimskom semestru je 15. lipnja, a za odlazak na mobilnost u ljetnom semestru 31. listopad. Uvjeti koje student mora ispunjavati su najmanje dva završena semestra u području za koje se želi prijaviti i državljanstvo ili status redovnog studenta u jednoj od zemalja članica CEEPUS-a.

Mobilnost izvan CEEPUS mreže podrazumijeva svaku mobilnost između dva visoka učilišta koja se nalaze u CEEPUS programu. Za ovu vrstu mobilnosti trebate se prijaviti kada želite na razmjenu na strano sveučilište ili odsjek koji nije u istoj mreži kao i odsjek na vašem matičnom sveučilištu. Postupak prijave u tom je slučaju malo složeniji. Prije nego što ispunite online prijavu na mrežnim stranicama CEEPUS-a trebate dobiti dva pisma preporuke od matične ustanove, vašeg fakulteta, i prihvatno pismo ustanove na kojoj želite ostvariti mobilnost. Mobilnost izvan mreže odobrava se tek ako je ostalo slobodnih mjesta nakon dva prijavna roka na mobilnost unutar mreže te je zbog toga rok za prijavu na tu vrstu mobilnosti 30. studeni. Upute i potrebne dokumente za prijavu na tu vrstu mobilnosti možete pronaći na poveznici

Potrebno je napomenuti da se prijave za obe vrste mobilnosti vrše isključivo putem CEEPUS online sustava. Potrebne dokumente trebate skenirati te priložiti u postupku ispunjavanja prijave. Osim stipendije, pojedine zemlje stipendistima nude i dodatne pogodnosti kao što su pokriveni troškovi smještaja, subvencionirana prehrana te povrat putnih troškova. Povrat putnih troškova hrvatskim studentima na razmjeni omogućuje Nacionalni CEEPUS ured u Hrvatskoj (NCO-HR), o čemu možete saznati na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

Iznose stipendija te prava stipendista u pojedinoj zemlji možete pronaći na službenim stranicama CEEPUS-a odabirom države u kojoj želite ostvariti mobilnost. Dodatne informacije o postupku prijave za razmjenu možete pronaći na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

FOTO: FLICKR/COLLEGEDEGREES360