LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije

Sve ono što program CEEPUS čini boljim od Erasmusa

Otkrivamo što je CEEPUS, što ga razlikuje od Erasmusa, u kojim zemljama možete ostvariti boravak, koliko iznosi stipendija i druga pitanja.

Otkrivamo što je CEEPUS, što ga razlikuje od Erasmusa, u kojim zemljama možete ostvariti boravak, koliko iznosi stipendija i druga pitanja.

Svi smo više puta čuli za Erasmus, stalno se održavaju predavanja o studentskim mobilnostima na kojima uglavnom ovaj program dominira. No što je CEEPUS? Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije, akronim za Central European Exchange Programme for University Studies, regionalni je program akademske mobilnosti studenata i nastavnog osoblja na području srednje i istočne Europe koji je s provedbom počeo 1. prosinca 1994. godine Zemlje uključene u program jesu Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Hrvatska je potpisala ugovor i pristupila programu 1995. godine

 

CEEPUS; FOTO: Screenshot ceepus.info

Karakteristično je za ovaj program da svaka zemlja koja je domaćin plaća troškove svoje kvote razmjene, odnosno stipendije su prilagođene potrebama i uvjetima života u određenoj zemlji te uključuju troškove smještaja, prehrane i određeni novčani iznos (klik na zastavu na dnu stranice), a putne troškove također pokriva Nacionalni ured za CEEPUS pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije.

– Dom sam morala platiti od stipendije. Mogla sam tražiti stan, ali je bilo financijski neisplativo. Iksicu sam morala čekati par tjedana, ali kako sam bila samo mjesec dana, nije mi se isplatilo. Ionako je hrana u Poljskoj jeftina. Stipendiju sam dobila odjednom, no da nisam trebala platiti dom, 1600 kuna bilo bi mi sasvim dovoljno za mjesec dana života u Poljskoj, ovako je malo na knap.  Na par sam predavanja išla turistički,  s profesorima dogovorila da održimo par konzultacija za moj diplomski rad, a na kraju sam svoj završni rad predstavila njihovim doktorandima. Ljudi su u međunarodnom uredu za suradnju odlični, spremni pomoći, upućeni. Dočekali su me s poklonima, preporučili mi od tramvaja do faksa najbolje pizzerije. U domu sam se uglavnom družila sa Španjolcima i Turcima, no našla sam si neku ful čudno skupljenu ekipu u kojoj nitko nije bio Erasmus/CEEPUS.  – rekla je studentica Ivana.

Dva su načina za stjecanje mobilnosti CEEPUS programom – kroz CEEPUS mrežu ili u okviru CEEPUS freemover stipendije koja se ostvaruje u ljetnom semestru ako nisu iskorištene sve stipendije u okviru CEEPUS mreže. No studenti i profesori koji žele razmjenu u okviru CEEPUS freemover stipendije moraju imati na umu kako je lakše dobiti mobilnost u okviru mreže jer freemoveri ovise o neiskorištenim mjesecima. Prednost koju nudi CEEPUS jest to što se ne gleda prosjek. A što se tiče samog boravka, na stranicama mobilnosti stoji kako se za redovne semestralne aktivnosti nagrađuje s minimalno tri do najviše deset mjeseci. Kraći su boravci dopušteni jedino za studente koji rade na svojim završnim ili diplomskim radovima, no minimalni je legalni boravak za studente koji su dobili boravak unutar jednog mjeseca dvadeset i jedan dan. 

– Bila sam na dvjema CEEPUS razmjenama. Prvi put u Slovačkoj na mjesec dana i onda u Poljskoj na tri mjeseca. Za Slovačku mi je stipendija bila sasvim dovoljna: dobila sam oko 280 eura od čega sam 50 morala izdvojiti za dom, a ostatak mi je bio i više nego dovoljan za putovanja i život. Bila je menza s obrocima po dva eura, a putovanje je vlakom besplatno pa je bilo super isplativo. Stipendiju sam dobila u dva dijela, na početku i pred kraj mobilnosti, točnije nakon dvadeset i jednog dana boravka. Cijene hrane u dućanima slične su našima, pivo jeftino. Poljska mi je bila malo skuplja. Dom sam plaćala 120 eura, a stipendija je iznosila samo 200 eura. U Slovačkoj sam se potrudila otići bar na dva predavanja tjedno, a u Poljskoj sam upisala engleski i poljski te sam morala položiti ispite. – rekla je Anamarija.

Prije nego što se odlučite prijaviti na CEEPUS mobilnost, morate imati najmanje dva odslušana semestra na matičnom odjelu. Prijave se vrše online preko mrežne stranice u suradnji s CEEPUS koordinatorom na matičnom odjelu. Prilikom prijave potrebno je ispuniti obrazac s osobnim podacima, unijeti Sveučilište na kojem želite ostvariti mobilnost te unijeti vrstu mobilnosti. Četiri su vrste mobilnosti u okviru ovog programa – student (studenti koji želi boraviti u željenoj zemlji najmanje tri mjeseca), short term student (boravak kraći od tri mjeseca), teacher (mobilnost nastavnog osoblja) te short term excursion (kratka mobilnost, npr. ljetna škola). Nakon toga morat ćete napisati kratko motivacijsko pismo.

Dodatne informacije o postupku prijave možete pronaći na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU-a, a detalje o stipendijama, tekućim i narednim natječajima možete pronaći na službenim stranicama CEEPUS-a.

FOTO: PIXABAY