LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
WORLD EDUCATION FAIR

Sutra se u Zagrebu održava najveći sajam posvećen visokom obrazovanju u inozemstvu, posjetite ga i riješite se dvojbi

Sajam okuplja predstavnike nekih od najboljih srednjih škola, sveučilišta i obrazovnih destinacija u svijetu te ćete kroz individualno savjetovanje moći saznati kako izgleda njihov obrazovni sustav.

Sajam okuplja predstavnike nekih od najboljih srednjih škola, sveučilišta i obrazovnih destinacija u svijetu te ćete kroz individualno savjetovanje moći saznati kako izgleda njihov obrazovni sustav.

San o studiranju u inozemstvu često uključuje brojne dvojbe i nesigurnosti, kao i nepotpune informacije na temelju kojih mnogi misle da je upis studija u inozemstvu nešto neostvarivo ili nedostižno. Sve upitnike imate priliku riješiti sutra u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu na najvećem sajmu posvećenom visokom obrazovanju u inozemstvu naziva World Education Fair.

Sajam okuplja predstavnike nekih od najboljih srednjih škola, sveučilišta i obrazovnih destinacija u svijetu te ćete kroz individualno savjetovanje moći saznati kako izgleda obrazovni sustav u Nizozemskoj, Italiji, Austriji, Njemakkoj, Danskoj, Švicarskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Slovačkoj, Americi, Velikoj Britaniji i mnogim drugim destinacijama.

Saznajte neke od zabluda o studiranju u inozemstvu i posjetite najveći sajam o obrazovanju u inozemstvu na kojem možete dobiti odgovore na glavna pitanja koja zanimaju buduće studente i njihove roditelje!

Glavne zablude o studiranju u inozemstvu

ZABLUDA: Ocjene iz srednje škole presudne su za upis studija u inozemstvu.

ISTINA: Sveučilišta u inozemstvu stavljaju naglasak na brojne stvari, a ocjene nisu prioritet. No, motivacijsko pismo svakako je dokument koji će igrati važno ulogu u selekcijskom procesu.


Job Fair i ove godine predstavlja mjesto spajanja talenata i prilika


ZABLUDA: Sveučilišta u inozemstvu su preskupa i isplativije je studirati u drugom gradu ili privatnim sveučilištima u Hrvatskoj.     

ISTINA: Postoje brojne pristupačne obrazovne opcije u inozemstvu. Primjerice, korisno je znati da se na nizozemskim sveučilištima naknada za prvu godinu studija za sve preddiplomske programe upola smanjuje i iznosi tek oko 1000 eura. Štoviše, u Nizozemskoj postoji vrlo pogodan sustav financiranja studenata putem bespovratnih sredstava i subvencija, kako za pokrivanje sveučilišnih, tako i životnih troškova, kojima država olakšava proces studiranja inozemnim studentima. Obrazovanje u Danskoj i Švedskoj je besplatno, a u Belgiji iznosi oko 900 eura godišnje. Uz to, ne zaboravite na brojne prilike za studentske poslove!

ZABLUDA: O studiju u inozemstvu mogu krenuti razmišljati te se za njega pripremati isto kad i za studije u Hrvatskoj.

ISTINA: Nikada nije prerano za informiranje o sveučilištima u inozemstvu, a preporuka obrazovnih savjetnika, ako za to postoji ambicija, je 2. ili najkasnije 3. razred srednje škole. Razlog? Prijave se otvaraju na početku 4. razreda i pametno je do tada imati spremnu svu prijavnu dokumentaciju. Oni koji prvi pošalju prijave, prvi dobivaju odgovore sveučilišta te mogu početi tražiti smještaj i planirati odlazak u inozemstvo na vrijeme!

ZABLUDA: Nemoguće je pronaći smještaj u Nizozemskoj.

ISTINA: Trenutno najveći mit o studiranju u Nizozemskoj. Moguće je, kao što je već navedeno, uz prijavni proces koji je odrađen na vrijeme! Uz spremnu i poslanu dokumentaciju u listopadu, na početku četvrtoga razreda, moguće je.

ZABLUDA: Sveučilišta u inozemstvu mogu upisati samo gimnazijalci.

Sveučilište u Zagrebu posjetilo je Beč na sajmu obrazovanja, obuke i poslova


ISTINA: Ne! Mnoga vrhunska i moderna sveučilišta, posebice u Nizozemskoj i Austriji, usmjerena su na upis upravo učenika strukovnih škola koji u svom obrazovanju žele što više prakse i radnog iskustva. Ponovno, motivacija je važnija od uspjeha u srednjoj školi!

Najčešće postavljena pitanja

Kako dobiti potpune i pravovremene informacije o studiranju u inozemstvu? Kako se informirati o cijenama školarina i troškovima života te načinima kako financirati studiranje u inozemstvu, uključujući kredite, zajmove, potpore i stipendije?

Sajam svjetskog obrazovanja jednostavan je način da dobijete odgovore na sva pitanja na jednom mjestu, potpuno besplatno! Stručni obrazovni savjetnici i predstavnici međunarodnih sveučilišta kroz prezentacije i besplatne konzultacije predstavit će sveučilišta i studijske programe u inozemstvu te sve informacije koje studenti moraju znati prije novog života u inozemstvu.

DAAD – njemačka stipendija omogućuje besplatan studij!


Prema podacima UNESCO-ovog instituta za statistiku, trenutno u inozemstvu studira više od 10 tisuća Hrvata, a lokacije su brojne – Velika Britanija, Amerika, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Danska, Italija samo su neke od njih. Mladi u Hrvatskoj nedovoljno su informirani o pristupačnom vrhunskom obrazovanju, a događaji poput World Education Faira za cilj imaju približiti prilike za razvoj mladima.
IZVOR: INTEGRAL EDU, PRESS
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA