LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Interdisciplinarni simpozij

„Stvari koje nismo smjeli reći… o njima” – (bivše) studentice psihologije otvaraju nove kontroverzne teme

– „Oni” u naslovu simpozija jesu svi marginalizirani i diskriminirani, pripadnici skupina od kojih često okrećemo glavu i premda ih ponekad sažalijevamo, njihovu prisutnost volimo držati dalje od sebe. – ističu s FFOS-a.

– „Oni” u naslovu simpozija jesu svi marginalizirani i diskriminirani, pripadnici skupina od kojih često okrećemo glavu i premda ih ponekad sažalijevamo, njihovu prisutnost volimo držati dalje od sebe. – ističu s FFOS-a.

Stvari koje nismo smjeli reći… o njima četvrto je izdanje interdisciplinarnog simpozija koji pod organizacijskom palicom (bivših) studentica psihologije, uz potporu Filozofskog fakulteta Osijek, Studentskog zbora i Udruge studenata psihologije Psihos okuplja velik broj studenata i stručnjaka različitih znanstvenih disciplina. Održat će se od 20. do 22. svibnja u hibridnom obliku – dio programa planiran je u prostorijama FFOS-a uz ograničen broj posjetitelja, ali i uz online streaming, dok je ostatak predavanja planiran na platformi Zoom. 

– Tradiciju simpozija obilježava bavljenje kontroverznim i nesvakidašnjim temama, pa su tako dosad krovne teme bile psihički poremećaji (2018), Drugi svjetski rat i holokaust (2019) te seksualnost (2020). Svake godine ovaj projekt okuplja sve više izlagača, ali i publike – na prošlogodišnjem simpoziju u četiri dana svoja predavanja održalo je više od 30 izlagača, a pojedina predavanja brojala su i više od stotinu gledatelja i slušatelja. – ističu s FFOS-a.

Otkrivaju i što tematizira ovogodišnji simpozij:

Oni u naslovu simpozija jesu svi marginalizirani i diskriminirani, pripadnici skupina od kojih često okrećemo glavu i premda ih ponekad sažalijevamo, njihovu prisutnost volimo držati dalje od sebe. To su beskućnici, osobe koje su se borile ili se bore s problemima ovisnosti, psihičkim teškoćama, osobe koje su izdržavale ili još uvijek izdržavaju zatvorsku kaznu, Romi, djeca i mladi u riziku i, nažalost, mnogi drugi. Ovogodišnji simpozij posvećen je njima, a za cilj ima smanjenje marginalizacije, rušenje predrasuda i poticanje dijaloga o tome što mi možemo učiniti za ove ljude i kako možemo postati oni koji oni koji ne marginaliziraju, ne šire stereotipe i ne odbacuju.

Posjetitelje očekuju predavanja studenata, ali i stručnjaka iz različitih područja kojima je rad s marginaliziranim skupinama već godinama dio osobnog i profesionalnog života. K tome, zainteresirani će imati priliku sudjelovati na iskustvenoj radionici, ali i pogledati kratke filmove prikazane u sklopu UHVATI FILM festivala kao i poslušati koncertno čitanje ulomaka iz zbirke priča i pjesama Naše priče su vaš kompas.

Dodatne informacije bit će objavljene sljedećih dana društvenim mrežama simpozija (Facebook i Instagram). 

FOTO: FFOS