LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastavak sage

Studentski zbor Sveučilišta dao potporu studentima Fakulteta hrvatskih studija

– Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu daje potporu studentima i Studentskom zboru Fakulteta hrvatskih studija i njihovim nastojanjima te osuđuje svaki pokušaj nanošenja štete ugledu i mirnom studiranju studenata Fakulteta hrvatskih studija kao i svako nazivanje studenata koji se bore za svoja prava manipuliranima. – poručuju iz sveučilišnog SZ-a.

– Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu daje potporu studentima i Studentskom zboru Fakulteta hrvatskih studija i njihovim nastojanjima te osuđuje svaki pokušaj nanošenja štete ugledu i mirnom studiranju studenata Fakulteta hrvatskih studija kao i svako nazivanje studenata koji se bore za svoja prava manipuliranima. – poručuju iz sveučilišnog SZ-a.

Na sjednici održanoj 23. siječnja 2020. Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu raspravljala je o položaju studenata na novoosnovanom Fakultetu hrvatskih studija. Tom je prilikom izrazila solidarnost sa studentima tog Fakulteta i odlučila poduprijeti nastojanja njegova Studentskog zbora. 

Iskaz potpore prenosimo u cijelosti:

– Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pozvao je Hrvatski studentski zbor da se solidarizira sa studentima Fakulteta hrvatskih studija i podupre nastojanja Studentskoga zbora Fakulteta hrvatskih studija u očuvanju dostojanstva institucije i prava na mirno i neometano studiranje.

– Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu daje potporu studentima i Studentskom zboru Fakulteta hrvatskih studija i njihovim nastojanjima te osuđuje svaki pokušaj nanošenja štete ugledu i mirnom studiranju studenata Fakulteta hrvatskih studija kao i svako nazivanje studenata koji se bore za svoja prava manipuliranima.

– Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu od početka se zalagao za nastojanja Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija da se Hrvatski studiji transformiraju u fakultet, što je i jednoglasno podržao 10. prosinca 2019. na sjednici Senata. Tražimo da se ova priča završi na način da se Fakultet hrvatskih studij tretira kao fakultet i javna ustanova ravnopravna svim ostalim takvim ustanovama, a studente Fakulteta hrvatskih studija pusti da neometano studiraju bez javnih pritisaka.

– Poziva se Hrvatski studentski zbor da podupre studente i Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu donesenom 10. prosinca 2019. Hrvatski studiji postali su fakultet. Od tog su se trenutka nanizale mnogobrojne problematične situacije.


Vezano: 


Naime, ministrica Blaženka Divjak na tiskovnoj konferenciji 13. siječnja 2020. izjavila je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije dobilo odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu o tome da su Hrvatski studiji postali fakultet. Vodstvo Fakulteta tu je izjavu osporilo u priopćenju za javnost – istaknulo je kako je informacija neistinita te se priupitalo zašto Ministarstvo opstruira Fakultet hrvatskih studija. Sukob Ministarstva i Sveučilišta kulminirao je 16. siječnja kada je Fakultet hrvatskih studija pokrenuo upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti jer, bez obzira na Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i obrazovanje, HS-u nije izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti.


Vezano: 


Oštra reakcija Zbora uslijedila je i kada je Vilim Ribić, osnivač i glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti, u pitanje doveo zakonitost proglašenja HS-a fakultetom. Za Studentski.hr Ribić je uzvratio ističući da su ti mladi ljudi pod utjecajem dezinformatora i manipulatora


Vezano: Na izjave Sindikata o Hrvatskim studijima oštro reagirao Studentski zbor; evo što im je u još neobjavljenom priopćenju odgovorio Ribić


Sveučilišni Studentski zbor, dakle, želi zaustaviti polemike kako bi, kako stoji u iskazu, studenti Fakulteta hrvatskih studija mogli nastaviti neometano studirati.

FOTO: FACEBOOK / FAKULTET HRVATSKIH STUDIJA