LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga Komuna organizira

Studentski simpozij „Mediji na drukčiji način“ na temu „Cenzura“

Simpozij će se održati 8.svibnja 2014. u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10 sati. Tema ovogodišnjeg simpozija je „Cenzura“.

Simpozij će se održati 8.svibnja 2014. u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10 sati. Tema ovogodišnjeg simpozija je „Cenzura“.

Šestu godinu zaredom Udruga studenata komunikologije i novinarstva „Komuna“ i Odjel komunikologije s Hrvatskih studija organiziraju simpozij Mediji na drukčiji način koji će se održati 8. svibnja 2014. u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10 sati.

Tema ovogodišnjeg simpozija je „Cenzura“.

„Cenzura je postupak nadziranja slobode izražavanja. Može se provoditi u širokom rasponu korištenih sredstava i postupaka, od uništavanja nepoželjnih sredstava izražavanja, preko brisanja ili precrtavanja nepoželjnih dijelova, do mijenjanja, izokretanja, odnosno falsificiranja onih dijelova koji se ne podudaraju sa svjetonazorom ili zakonskim odredbama vlasti ili urednika. U Hrvatskoj neprilike s cenzurom doživljavaju autori i čitatelji od srednjega vijeka do danas.“

Na temu cenzure predavanja će održati Andreja Žapčić (gong.hr) „Bijela knjiga – Kronika prijetnji i napada na novinare“, Gordana Vilović (FPZG) „Cenzura – jučer, danas, sutra" i Nataša Škaričić (Slobodna Dalmacija) „Cenzura i novinarska autonomija“.

Uz stručne predavače, predavanja će održati i studenti komunikologije: Ana Šain „Farmaceutska industrija i mediji: istine i laži“, Bojan Kupirović „Izvještavanje o slučaju HE Ombla u Jutarnjem i Večernjem listu“ te Kristina Koščević „Etička pitanja i manipulacije u oglašavanju“.

Program simpozija završit će zanimljivom panel raspravom na temu cenzure pod naslovom „Medijska sloboda u Hrvatskoj“. U panel raspravi će sudjelovati Robert Valdec (novinar), Domagoj Jakopović Ribafish (Nova TV), Elizabeta Gojan (HRT) i Helena Puljiz (tportal). Moderator panelice bit će Tihomir Ladišić (24sata TV).

U sklopu simpozija, kao i svake godine, organiziran je natječaj za najbolji likovni uradak, fotografiju i esej, a prijave su još uvijek u tijeku. Istekom natječaja, sve pristigle fotografije, likovne uratke i studentske eseje pažljivo će razmotriti i vrednovati stručno povjerenstvo. Rok za prijavu je 4. svibnja 2014. godine, a više informacija možete pronaći na Facebook stranici Mediji na drukčiji način kao i Facebook eventu. Autore najboljih fotografija, likovnih uradaka i studentskih eseja organizatori će objaviti na Simpoziju te će oni biti bogato nagrađeni, a svi će radovi biti prikazani u izložbi u predvorju dvorane Zagreb na Hrvatskim studijma.  Zato – fotoaparate, kistove i olovke u ruke i prikažite što je za vas cenzura!

Realizaciji simpozija pomažu AGM, Školska knjiga, Algoritam, kazalište Gavella, kazalište Kerempuh, 24sata, Studio HRG i brojni medijski pokrovitelji.

FOTO: KOMUNA