LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studiraj u inozemstvu

Studentska mobilnost: riječko Sveučilište uskoro raspisuje novi Erasmus natječaj

Student može dobiti Erasmus financijsku potporu za mobilnosti u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija, neovisno o broju i vrsti mobilnosti (studijski boravak ili stručna praksa). 

Student može dobiti Erasmus financijsku potporu za mobilnosti u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija, neovisno o broju i vrsti mobilnosti (studijski boravak ili stručna praksa). 

Sveučilište u Rijeci sutra će službeno raspisati Erasmus natječaj za mobilnost studenata u svrhu studiranja na inozemnim partnerskim ustanovama u zimskom semestru ili cijeloj akademskoj godini.

Erasmus omogućava studentima da dio studijskih obaveza, na bilo kojoj razini studija, umjesto na matičnoj ustanovi, izvrše na ustanovi u inozemstvu s kojom Sveučilište u Rijeci ima potpisan Erasmus ugovor o suradnji.

Najkraće je trajanje dugoročne fizičke studentske mobilnosti 2 mjeseca, a najdulje 12 mjeseci. Studenti mogu, ako inozemna institucija nudi takvu opciju, ostvariti kombiniranu (blended) mobilnost koja uključuje fizičku mobilnost, u trajanju od 5-30 dana uz obveznu virtualnu komponentu. Doktorandi mogu ostvariti kratkoročnu fizičku mobilnost, u trajanju od 5-30 dana bez obvezne virtualne komponente. Mobilnost se može ostvariti u zemljama Europske unije, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Makedoniji ili Turskoj te mora biti ostvarena u razdoblju od 1. lipnja 2023. do 30. srpnja 2024.

Student može dobiti Erasmus financijsku potporu za mobilnost, u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija, neovisno o broju i vrsti mobilnosti (studijski boravak ili stručna praksa). 

Sukladno preporuci Agencije za mobilnost i programe EU, studenti mogu dobiti dodatnu financijsku potporu od 250 eura mjesečno, ako pripadaju nekoj od ranjivih skupina studenata te ako u okviru natječaja zatraže dodatnu potporu te prilože dokaznu dokumentaciju. Dodatnu potporu mogu tražiti studenti slabijeg socio-ekonomskog statusa, izbjeglice i tražitelji azila, studenti s potporom za uključivanje (posebne potrebe), studenti čiji roditelji imaju nižu razinu obrazovanja, studentice u tehničkom, studenti u humanističkom području, stariji studenti, studenti s djecom, studenti djeca hrvatskih branitelja, studenti pripadnici romske manjine, studenti iz alternativne skrbi te studenti beskućnici i oni koji se nalaze u riziku od beskućništva.

Rok za prijavu studenata za studijski boravak je 4. travnja 2023.

Uz navedeno, Sveučilište ima i trajno otvorene Erasmus natječaje:

• Erasmus Natječaj za mobilnost osoblja
• Erasmus Natječaj za mobilnost studenata u svrhu obavljanja stručne prakse
• Erasmus Natječaj za mobilnost studenata u svrhu pohađanja Erasmus+ Kombiniranih intenzivnih programa (Blended Intensive Programs – BIP) u 2022./2024.

Detaljne informacije o Erasmus programu, tekstovi natječaja i prijavni obrasci objavljeni su na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci (ovdje).

FOTO: PIXABAY